Hirdetés
. Hirdetés

IDC: a felhőinfrastruktúra-kiadások 2021 első negyedévében is erősen növekedtek

|

A megosztott felhőinfrastruktúrára fordított kiadások éves szinten 11,6 százalékkal nőttek 21 első negyedévében, és elérték a 10,3 milliárd dollárt.

Hirdetés

Az IDC most kiadott felmérése szerint a felhőben lévő számítási és tárolási infrastruktúra termékekre fordított kiadások (beleértve a dedikált és megosztott környezeteket is) 2021 első negyedévében (1Q21) éves szinten 12,5 százalékkal 15,1 milliárd dollárra nőttek. A nem felhőalapú infrastruktúrába történő beruházások éves szinten 6,3 százalékkal, 13,5 milliárd dollárra nőttek az idei első három hónapban.

Ahogy a piac és a világ lassan kezd kilábalni a COVID-19-járványból, azok az ágazatok, amelyek a legnagyobb bevételkiesést szenvedték el, visszatérnek a növekedéshez. Az informatikai infrastruktúrára tartós hatással lesz, hogy a kereskedelmi, oktatási és szociális alkalmazások egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a felhőplatformokra, valamint a szervezetek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az üzletmenet folytonosságára és a kockázatkezelésre. Ez pedig elősegíti a digitális átalakítási kezdeményezéseket és az "as-a-service" modellek használatának növekedését.

A megosztott felhőinfrastruktúrára fordított kiadások éves szinten 11,6 százalékkal nőttek 21 első negyedévében, és elérték a 10,3 milliárd dollárt. Az IDC várakozásai szerint a közeljövőben a megosztott felhőinfrastruktúrára fordított kiadások meghaladják a nem felhőinfrastruktúrára fordított kiadásokat. A dedikált felhőinfrastruktúrára fordított kiadások éves szinten 14,7 százalékkal, 4,8 milliárd dollárra nőttek az idei első negyedévében, és e beruházások 45,5 százaléka az ügyfél telephelyén történt meg. Az IDC várakozásai szerint a felhőkörnyezetek továbbra is megelőzik a nem felhő alapú kiadásokat az előrejelzés teljes időtartama alatt.

Hirdetés

Az egészséges első negyedéves eredmények és a teljes infrastrukturális piac kezd magához térni a világjárványból, az IDC előrejelzése szerint a felhőalapú infrastruktúrára fordított kiadások 2021-re 12,9 százalékkal 74,6 milliárd dollárra nőnek, míg a nem felhőalapú infrastruktúra két évnyi csökkenés után 2,7 százalékkal 58,5 milliárd dollárra nő. A megosztott felhőinfrastruktúra várhatóan 12,2 százalékkal 51,8 milliárd dollárra emelkedik az egész évre vonatkozóan. A dedikált felhőinfrastruktúrára fordított kiadások várhatóan 14,7 százalékkal 22,7 milliárd dollárra bővülnek az egész évben.

Az IDC az új jelentése a szolgáltatók különböző kategóriáit követi nyomon, valamint azt, hogy ezek a szolgáltatók mennyi számítási és tárolási infrastruktúrát vásárolnak, beleértve a felhő- és a nem felhő-infrastruktúrát is. A következő szolgáltatói kategóriákra figyelnek: felhőszolgáltatók, digitális szolgáltatók, kommunikációs szolgáltatók és menedzselt szolgáltatók. Az idei első negyedévében a szolgáltatók csoportként 15,5 milliárd dollárt költöttek számítási és tárolási infrastruktúrára, ami éves szinten 12,5 százalékos növekedést jelent, és a teljes számítási és tárolási infrastruktúra-kiadás 54,0 százalékát teszi ki. Az IDC várakozásai szerint a szolgáltatók számítási és tárolási kiadásai 2021-re elérik a 74,7 milliárd dollárt, ami éves szinten 11,1 százalékos növekedés.

A felhőinfrastruktúrára fordított kiadások a legtöbb régióban nőttek 2021 első negyedévében. A legnagyobb éves növekedési ütemet Kanadában (40,3 százalék), Kínában (35,0 százalék) és (Japán és Kína nélkül) az ázsiai/csendes-óceáni térségben (28,8 százalék) mérték. Nyugat-Európa 10,8 százalékkal, az Egyesült Államok 4,5 százalékkal nőtt, Japán pedig 1,1 százalékkal csökkent. A kisebb régiók vegyes eredményeket értek el, és együttesen 0,1 százalékkal nőttek.

Szállítói szinten minden nagyobb szereplő növelte felhőinfrastruktúra-bevételét 2021 első negyedévében, a legnagyobb növekedési ütemet a Lenovo (38,2 százalék) és a Huawei (37,9 százalék) produkálta. A Huawei, a Lenovo és a HPE/H3C is növelte piaci részesedését az előző év első negyedévének eredményeihez képest.

Hosszú távon az IDC várakozásai szerint a számítási és tárolási felhőinfrastruktúrára fordított kiadások éves növekedési üteme (CAGR) 11,3 százalék lesz a 2021-2025 közötti előrejelzési időszakban, és 2025-ben elérik a 112,9 milliárd dollárt, ami a teljes számítási és tárolási infrastruktúra-kiadás 66,1 százalékát teszi ki. A megosztott felhőinfrastruktúra ennek az összegnek 67,5 százalékának felel majd meg, 10,5 százalékos CAGR-ral növekedve. A dedikált felhőinfrastruktúrára fordított kiadások 13,1 százalékos CAGR-ral fognak növekedni. A nem felhőalapú infrastruktúrára fordított kiadások 2021-ben kissé megélénkülnek, de 0,3 százalékos CAGR-ral ellaposodnak, és 2025-ben elérik az 57,9 milliárd dollárt. A szolgáltatók számítási és tárolási infrastruktúrára fordított kiadásai várhatóan 10,1 százalékos CAGR-ral nőnek, és 2025-ben elérik a 108,8 milliárd dollárt.

Forrás: IDC's Worldwide Quarterly Enterprise Infrastructure Tracker: Buyer and Cloud Deployment, Q1 2021

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.