Hirdetés
. Hirdetés

IDC: az AI-központú rendszerek globális kiadásai 2023-ban elérhetik a 154 milliárd dollárt

|

Leggyorsabban a médiaiparban fognak növekedni.

Hirdetés

Az International Data Corporation (IDC) új előrejelzése szerint a mesterséges intelligenciára (AI) - beleértve az AI-központú rendszerek szoftvereit, hardvereit és szolgáltatásait - fordított globális kiadások 2023-ban elérik a 154 milliárd dollárt, ami 26,9 százalékos növekedést jelent a 2022-ben elköltött összeghez képest.

A mesterséges intelligencia folyamatos beépítése a termékek széles skálájába a 2022-2026-os előrejelzésben 27,0 százalékos éves növekedési ütemet (CAGR) eredményez, és a mesterséges intelligencia-központú rendszerekre fordított kiadások 2026-ban várhatóan meghaladják a 300 milliárd dollárt.

"Azok a vállalatok, amelyek lassan alkalmaznak mesterséges intelligenciát, lemaradnak mérettől függetlenül. Az AI-t ezekben a vállalatokban leginkább az emberi képességek kiegészítésére, az ismétlődő feladatok automatizálására, személyre szabott ajánlások nyújtására, valamint az adatvezérelt döntések gyors és pontos meghozatalára lehet használni" - mondta Mike Glennon, az IDC vezető piackutatója és elemzője.

Hirdetés

Hogy az AI-központú rendszerekre fordított kiadások mennyire széles körűek lesznek a következő öt évben, azt jelzi, hogy az IDC által azonosított 36 AI-felhasználási eset közül csak egynél lesz 24%-nál kisebb a CAGR az előrejelzési időszakban.

A kiadásokat tekintetve a vezető AI-felhasználási esetek közül három az értékesítési és ügyfélszolgálati funkciókra összpontosít. Közéjük tartoznak az értékesítési folyamatok ajánlásai és bővítése, valamint a programtanácsadók és ajánlási rendszerek. Ebbe a három felhasználási esetbe szinte minden iparágból érkeznek majd befektetések, és együttesen az összes AI-kiadás több mint negyedét teszik ki 2023-ban. A többi felhasználási eset, amelyre idén a legnagyobb összegeket fordítják, a feladatok sokkal változatosabb körét támogatja: IT-optimalizálás, kiterjesztett fenyegetés-felderítési és -megelőzési rendszerek, valamint csaláselemzés és -nyomozás.

A két iparág, amely 2023-ban és az előrejelzés teljes időtartama alatt a legnagyobb AI-beruházásokat fogja megvalósítani, a bankszektor és a kiskereskedelem. A következő legnagyobb AI-kiadásokban érdekelt iparág a professzionális szolgáltatások lesz, amelyet a diszkrét és a folyamatgyártás követ. Ez az öt iparág együttesen az AI-központú rendszerekre fordított összes kiadás több mint felét adja majd idén. Az AI-kiadások leggyorsabban a médiaiparban fognak növekedni, ötéves 30,2 százalékos CAGR-rel. A felhasználási esetekre fordított kiadásokhoz hasonlóan azonban a kiadási útmutatóban szereplő iparágak közül csak kettőnek lesz 25 százaléknál kisebb a CAGR-je.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.