Hirdetés
. Hirdetés

IDC: Az európai AI-piac a gazdasági bizonytalanság ellenére is folyamatosan növekszik

|

Az infláció, a recesszió és a munkaerőhiány miatt az AI-infrastruktúrába történő beruházásokat komolyabban sújtják.

Hirdetés

Az ukrajnai háború, az infláció, az IT-költségvetések csökkentése és a legnagyobb technológiai cégek által is bejelentett elbocsátások ellenére az IDC becslése szerint a mesterséges intelligencia (MI) piaca - beleértve a szoftvereket, hardvereket és szolgáltatásokat - a 2022-2026 közötti időszakban 25,5 százalékos éves átlagos növekedési ütemet (CAGR), és 2026-ra 191 milliárd dollárt fog elérni.

Az IDC várakozásai szerint a növekedést elsősorban az AI-központú szoftverek (CAGR 32,4%) hajtják majd, míg az AI-szolgáltatások (CAGR 27,2%), a nem AI-központú szoftverek (CAGR 16,7%) és az AI-hardverek (CAGR 15,2%) esetében a növekedés lényegesen alacsonyabb lesz.

"A következő öt év döntő időszak lesz majd az MI-szoftverek kereskedelmi bevezetésében, mivel számos vállalat és kormányzat most nagyobb beruházásokat hajt végre annak érdekében, hogy folyamatait agilisabbá, hatékonyabbá és rugalmasabbá tegye" - mondta Martin Nuska, az IDC vezető kutatási menedzsere. Számos innovatív MI-modell, például a mélytanuláson alapuló nyelvi modellek, a generatív adverzális hálózatok vagy a digitális ikrek különböző modelljei jelentős üzleti értéket teremthetnek.

Hirdetés

Az infláció, a recesszió és a munkaerőhiány miatt az AI-infrastruktúrába történő beruházásokat komolyabban sújtják majd, mint az általánosabb célú hardverekbe történő beruházásokat, mivel az MI-infrastruktúra feláras. Az IDC előrejelzése szerint az európai MI-szerverek és tárolók piaca az vizsgált időszakban lassú, de folyamatos növekedést mutat majd.

Az MI-szolgáltatások piaca a világjárvány idején bizonyította ellenálló képességét, és az IDC várakozásai szerint a professzionális szolgáltatók MI-megoldásai iránti kereslet továbbra is növekedni fog, mivel az olyan területek, mint az MI-alapú analitikai számítógépes látás, a természetes nyelvfeldolgozás és az MI-alapú folyamatautomatizálás segíthetnek a vállalkozásoknak az árinfláció, a munkaerőhiány és a versenyképesség megőrzésének szükségességében.

"Európa potenciális recesszióval néz szembe, miközben a munkaerőpiacot ellentmondásos erők jellemzik. Egyrészt hiány van szakképzett munkaerőből bizonyos technológiai területeken, másrészt még a legnagyobb techcégek, mint az Amazon, a Google és a Microsoft is több tízezer dolgozót bocsátanak el. Arra számítunk, hogy az MI-piac ennek ellenére továbbra is erőteljes teljesítményt fog nyújtani, mivel a technológiában hosszú távon megvan a költségoptimalizálási potenciál, és lehetséges megoldást jelent a képzettségi hiányosságokra" - mondja Martin Nuska.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.