Hirdetés
. Hirdetés

Így épít az 5G sima utat a vállalati metaverzumok számára

|

A metaverzum nem csak a fogyasztói szférában való szórakoztatásra szolgál, számos olyan vállalati előnye van, amely a magán 5G technológia érésével átalakíthatja az együttműködés módjait.

Hirdetés

Ráadásul a metaverzum komolyan gyorsul. Tavaly a globális metaverzum-piac mérete 39 milliárd dollár volt, ami az előrejelzések szerint ez 2030-ra 679 milliárd dollárra nő. Ez számos módon előnyös lesz a munkahelyeknek, a távmunka javulásától kezdve a fogyatékkal élő munkavállalók jobb bevonásáig. Ezen túl a magán 5G hálózatok és a metaverzum által nyújtott innovációk kombinációja lehetőséget teremt a költségmegtakarításokra, a bevételnövekedésre és a versenyelőnyökre az ágazatokban.

A nehézipari ágazatok, például a gyártás és a logisztika számos összetett, összekapcsolt rendszerre és technológiára támaszkodnak. Mivel ezek a gépek folyamatos használatnak és kemény körülményeknek vannak kitéve, a folyamatos karbantartás és javítás elengedhetetlen.

Azonban az újonnan felvett munkatársak kiképzése ezeknek a javításoknak a részleteire idő- és erőforrás-igényes lehet. A kihívások tovább fokozódnak olyan helyzetekben, amikor a technológia fizikailag nem ugyanabban a régióban található, mint ahol az alkalmazottakat képzik.

Hirdetés

A metaverzum eszközei leküzdhetik ezeket az akadályokat, és segíthetnek a cégeknek a személyzet hatékony és célszerű képzésében. Például egy olajfinomító digitális ikertestvéreinek létrehozásával az alkalmazottak vizualizálhatják a folyamat minden aspektusát, és jobban megérthetik, hogy a különböző technológiák hogyan állnak össze.

Innen kezdve az AR- és VR-technológiát egyéni avatárok létrehozására lehetne használni, hogy a személyzet szimulálni tudja az interakciót és a javítást ezeken a rendszereken, függetlenül attól, hogy fizikailag hol tartózkodnak. Ez nem csak a hagyományos megközelítésekkel járó időt és költségeket csökkenti, hanem lehetővé teszi a dolgozók számára a technológia felfedezését és a lehetséges javítási területek azonosítását anélkül, hogy a fizikai rendszereket veszélyeztetné.

Az IT-támogatásban pedig a szerviztechnikusok is használhatják a metaverzumot az alkalmazások távoli segítésére. Ennek az első megnyilvánulásai már a covid-járvány alatt bekövetkezett, amikor nem lehetett a helyszínre küldeni szakembereket. A nagy sávszélességű, alacsony késleltetésű 5G azonban ezt sokkal megvalósíthatóbbá teszi bármilyen méretű és bármilyen ágazatban működő vállalat számára. Ráadásul a távoli támogatás jellege egyre inkább technikai jellegű lesz. Például olyan bonyolult javítások és hibaelhárítások is elvégezhetőkké válnak, amelyekhez eddig személyes jelenlétre volt szükség.

Ez nem csak működési költségmegtakarítást eredményez, hanem jelentősen csökkenti a kockázatokat is, amelyek a személyzet fizikai jelenlétével kapcsolatosak, ami különösen nyilvánvaló az instabil vagy robbanásveszélyes technológiák esetében.

Az 5G óriási sebessége fontos szerepet játszik majd abban, hogy számos vállalati metaverzum megvalósuljon. A cégeknek már ma komolyan el kell kezdeniük gondolkodni azon, hogyan fognak privát 5G hálózatokat telepíteni, különben versenyhátrányba kerülhetnek - írja a Readwrite.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.