Hirdetés
. Hirdetés

Így nézhet ki egy fenntartható marsi kolónia

|

Egy új emberi kolónia létrehozása egy másik bolygón lehetőséget kínál új tervek elkészítésére, méghozzá úgy, hogy tanulunk az emberiség múltbeli hibáiból az élőhelyek létrehozásakor.

Hirdetés

Még nem hódítottuk meg teljesen a Holdat vagy akár az óceánjainkat, egyesek máris a Marsot tartják tartalék lakóhelynek az emberiség számára. A világ egyik vezető innovatív tervezővállalata, a Yanko Design szerint a Mars a jelenlegi állapotában teljesen lakhatatlan, de ötletekben nincs hiány, hogyan élhetnének emberek a vörös bolygón. Az egyik elképzelés elsősorban arra törekszik, hogy ne ismételjük meg a múlt bűneit, és inkább használjuk ki a Mars természetes lehetőségeit, mintsem megpróbájuk uralni a bolygót.

Ez a fajta építészeti tervezési koncepció nem annyira az emberi, állati és növényi életet lehetővé tevő technológiákra összpontosít, hanem arra, hogy elérjük, ne változtassuk meg új otthonunk arculatát úgy, ahogy a régit. A fánk alakú kolóniát a Yanko mérnökei (Burak Celik, Naz Kaplan és Zeynep Ege Odabasi) úgy tervezték meg, hogy kihasználja a marsi táj előnyeit, ahelyett, hogy megpróbálná azt a mi igényeink szerint alakítani.

Hirdetés

A Genesis v.2, ahogy a prototípust nevezik, az elképzelések szerint inkább a kráterek szélén helyezkedhet el, mint a Marson ritkaságszámba menő, sík felszíneken. Ennek két előnye van, az egyik, hogy a kolónia valóban megvédheti magát a sugárzástól anélkül, hogy újabb lyukakat kellene ásni a bolygó talajába. Lehetőséget kínál arra, hogy a jó úton induljunk el a fenntartható struktúrákkal.

A Genesis v.2 tervezése azonban agyusztálható és áthelyezhető, így a népesség bővítéséhez nem kell újabb kolóniát létrehozni. A gyűrű sugara például bővíthető, hogy több egységet tudjon befogadni. Szükség esetén azonban a központi torony is áthelyezhető egy másik kráterbe, amely egy még nagyobb gyűrűt is elbír.

Belülről a lakóépület prototípusának túlnyomórészt fehér motívuma határozottan futurisztikus hangulatot áraszt, a tiszta és makulátlan falak éles kontrasztot alkotnak a kinti vörös, kopár pusztasággal. Kívülről nézve a Genesis v.2 ironikusan hiányosnak tűnik, de ez egy szándékos tervezési döntés, amely az emberiség mindig is hiányos tudását hivatott reprezentálni és emlékeztetni minket, különösen, ha egy idegen bolygón létesítünk kolóniát - írja a Yanko Desin weboldala.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.