Hirdetés
. Hirdetés

Infotér Konferencia - az ipari ágazatok problémáira technológiai válaszokat kell adni

|

Az eseményt tizenharmadik alkalommal rendezi az Informatika a Társadalomért Egyesület keddtől csütörtökig Balatonfüreden.

Hirdetés

Az ipari ágazatok problémáira technológiai válaszokat kell adni - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a balatonfüredi Infotér Konferencián tartott előadásában szerdán. Kutnyánszky Zsolt úgy fogalmazott: az ipar, a technológia és a munkaerőpiac metszetében áll egy folyamatos gazdasági növekedést elérő, versenyképes Magyarország létrehozása, és az elért eredmények fenntartása. Fontosnak nevezte a technológia vezérelt ipar kialakítását, és azt, hogy a munkaerőpiac is képes legyen válaszokat adni a technológiai kihívásokra, illetve az ipar igényeire.

Kutnyánszky Zsolt előadásában arról is beszélt: hogyan tud az ipar és a technológia választ adni az új globális trendekre. Az új technológiák megjelenésére példaként hozta, hogy Magyarország 2025-től akkumulátorgyártó nagyhatalommá válik, a társadalom elöregedésére adott reakciók terepeként pedig az egészségipar, a biotechnológia és a robotika összekapcsolódását említette. Kijelentette: az egyes országok gazdaságában a high-tech szektorok arányát nézve Magyarország Dániával és Németországgal egy szinten van.

Hirdetés

Szólt a következő időszak technológiai irányait leképező platformokról is, amelyek közül kiemelte az 5G, a mesterséges intelligencia, a blockchain és a drón témakörét. Azt mondta: ezek a platformok azért fontosak a gazdaság számára, mert így az egyetemek, a szakma és az ipar együtt gondolkodva tudnak választ adni a trendekre.

Kutnyánszky Zsolt a foglalkoztatási helyzetről elmondta: 2010-től a munkanélküliség 11,5-ről 3,2 százalékra csökkent, a foglalkoztatás pedig 60-ról 80 százalék fölé nőtt, és több mint egymillió munkahely jött létre. A válságra reflektálva kormányzati programok indulnak a foglalkoztatási eredmények megtartása érdekében - jelezte. Hozzátette: csütörtökön jelenik meg az energiaintenzív kis- és középvállalkozásokat támogató program. Kitért a felnőttképzésre is, ezen a területen egy olyan rendszer a kormányzat célja, amely a gazdaság mindennapi technológiai kihívásaira reagál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.