Hirdetés
. Hirdetés

Javában zajlik a tokenizációs forradalom

|

A legtöbb digitális eszköz árfolyama jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban. Nemrég egy kisebb lélektani határ is átszakadt: a teljes piaci kapitalizáció tavaly év eleje óta először esett ezermilliárd dollár alá. Eddig is sokan érveltek a kriptovaluta-befektetések ellen, mostanra még soványabb lett a támogatók tábora.

Hirdetés

Tény, számos népszerű projektnek nincs könnyen megragadható, reálgazdasághoz köthető értékajánlata. Egyre több azonban az olyan tokenizációs törekvés, amelyre épp azért érdemes figyelni, mert hidat képez a valódi és a digitális gazdaság között.

Technológiai gyorstalpaló

A tokenizációhoz kapcsolódóan érdemes bevezetni a blockchain és a tokenek fogalmát. A blockchain egy adathalmazokat, más néven blokkokat időrendi sorrendben, lánccá összekapcsoló adatbázis. Az ilyen hálózaton rögzített adatok megmásíthatatlanok és visszakövethetők. A kezdetekben egy digitális fizetőeszköz létrehozására teremtett lehetőséget a technológia - ez volt a bitcoin. A későbbiekben azonban kibővültek a lehetőségek a programozhatóság fejlődésével.

Ma már számos szofisztikált token megoldást lehet blockchain alapokra helyezni. A tokenek adott értéket képviselő egységek. A token formában való reprezentáció a tokenizáció folyamata. Hagyományosan egy kaszinó zseton több ezer forintnyi értéket reprezentálhat, egy papíralapú repjegy pedig egy egyedülálló élményt adhat. A blockchain alapú tokenek tovább bővítik a képviselhető értékek körét, legyen szó fizikai tárgyakról vagy elméleti javakról.

Fizetőeszköztől a szavazati jogig

Felhasználhatóságukat tekintve több kategóriára bonthatjuk a tokeneket. A payment tokenek fizetőeszközként funkcionálnak. Legismertebb példájuk a bitcoin. Egyik alkategóriájuk a stablecoinok csoportja. Ezek olyan digitális valuták, amelyek árfolyama egy fiat pénzhez van kötve, például dollárhoz vagy euróhoz.

A utility tokenek feljogosítják tulajdonosaikat egy termék használatára vagy egy szolgáltatás igénybevételére. Értéküket ez a jogosultság adja, ami a jelenben vagy a jövőben biztosít - nem feltétlenül anyagi - hasznot.

Amennyiben valaki mégis az anyagiakra koncentrál, annak a security tokenek felé érdemes tekintenie. Ezek az értékpapírszerű tokenek részvényeket és kötvényeket is mimikálhatnak, és szinte bármiből lehet ezek révén pénzügyi instrumentumot létrehozni.

Az exchange tokenek és a governance tokenek az előbbieknél erősebben kötődnek a blockchain közösséghez. Az előbbiek kriptotőzsdék működését és fenntartását támogatják, míg az utóbbiak decentralizált szervezetekben reprezentálnak szavazati jogot.

Környezetvédelem és rajongás egy-egy tokenben

A tokenizáció lehetőségei szinte végtelenek. A Single.Earth környezeti erőforrásokat tokenizál. Minden egyes eladott token mögött egy erdő vagy egy mocsaras terület egy része áll. A tokenkibocsátásokból származó bevételeket a természet megóvására fordítja a startup, például a fakitermelés kiváltására egy adott telken.

A Socios.com tokenjei egyedülálló élményeket biztosítanak sportrajongóknak a labdarúgás, a kosárlabda, a küzdősportok és számos más sport területén. A tokenek szavazati jogokat adnak klubokat és ligákat érintő kérdésekben, ilyen például a gólörömök alatt szóló zenék kérdése. Mindemellett tárgyi jutalmakat és exkluzív eseménymeghívásokat is kínálhatnak.

Valódi és virtuális ingatlanok

Az ingatlanpiac a valódi és a most épülő virtuális világokban is egy kiemelt területe a tokenizációnak. Több országban zajlanak olyan projektek, amelyek lakásokat, családi házakat és irodaházakat bontanak fel rengeteg tokenre. Így akár négyzetméterenként is kereskedhető egy ingatlan, aminek következtében javul a piaci likviditás és elérhetőbbek a befektetések.

A metaverzumok virtuális világaiban NFT, azaz nem helyettesíthető token megoldások jelentik az ingatlankereskedés kulcsát. A disztopikus kezdeményezésekben minden digitális tárgy - telek, ingatlan, ruha - tulajdonjogát egy NFT reprezentálja. Lényegében a tokenek lehetnek a metaverzumok gazdaságainak alapkövei.

A Blockchaineum és a Peak csapatai részletesebben is szemügyre vették a tokenizáció világát a Fintech Sparks legújabb kiadásában. A kiadvány számos gyakorlati kérdésre ad választ, továbbá tartalmaz egy hatlépéses token projekt értékelési útmutatót és egy blockchaineket összehasonlító táblázatot is. A felmerülő kérdéseket várjuk a science@peakfs.io email címre.

A 'Fintech Sparks: Kalandozás a tokenizáció világában' kiadvány ingyenes letöltése >>>

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.