Hirdetés
. Hirdetés

Jön a digitális jogosítvány, Dél-Koreában már próbálgatják

|

Az ország távközlési cégei és a hatóságok együttműködésben indították el technológiát, ha beválik, az élet egyre több területén alkalmazhatják majd.

Hirdetés

Ahogy egyre több adatunkat tárolhatjuk a telefonunkon, úgy válik egyre fejlettebbé és biztonságosabbá ez a technológia - csak idő kérdése volt, hogy a bankkártyáink mobillal való összekapcsolása után elérkezzen az idő, amikor a személyazonosságunkat igazoló okmányokat is tárolhatunk majd az okos eszközeinken. Dél-Korea úttörőként indította el a digitális jogosítványt, mellyel egyelőre csak boltokban igazolhatják magukat a az emberek, de hamarosan szélesebb körben is tervezik az alkalmazását.

Hirdetés

Három telekommunikációs cég, az SK Telecom, a KT és az LG Uplus fogott össze, hogy a Korean National Police Agencyvel (KNPA) együttműködve létrehozzák az első működő, digitális jogosítványt kezelni képes rendszert. Még tavaly októberben jelentették be, hogy dolgoznak a technológián, melyet a fent említett három szolgáltató közös azonosító alkalmazásába, a PASS-be építenek be. Ezen keresztül kell regisztrálják a felhasználók a jogosítványukat, az applikáció ezután elkészíti a digitális dokumentumot, mely egy fényképből, egy vonalkódból és egy QR-kódból áll.

Egy ilyen technológia esetében persze elengedhetetlen a biztonság; a jogosítványról nem lehet képernyőfotót készíteni, a képernyő tetején egy folyamatosan változó animációs réteg található, ezen kívül pedig a vonalkód, valamint a QR-kód időről időre frissül. A telekommunikációs cégek rákapcsolják a személyi adatokat tároló szervereket a KNPA, valamint a közlekedési hatóságok rendszereire, de blockchain technológiával védik azokat.

A digitális jogosítványt egyelőre még Dél-Koreán belül is csak bizonyos üzletekben használhatják az életkor igazolására, de a cégek azt is elmondták, hogy hamarosan a rendőri munkát is szeretnék megkönnyíteni velük, így például könnyebben mehet majd egy igazoltatás vagy egy közúti ellenőrzés. Az autókölcsönzésre és közösségi autózásra specializálódott cégekkel is tárgyalnak, hogy hogyan lehetne beépíteni a digitális jogosítványt azok szolgáltatásaiba. Innentől várjuk szeretettel a technológiát a környékünkön is...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.