Hirdetés
. Hirdetés

Kezdődik az RFID második forradalma

|

Az intelligens csomagolás új üzleti lehetőségeket hoz.

Hirdetés

Idén az Európai Unió egy sor új, fenntarthatósági szempontokon alapuló szabályt jelentett be a térség országaiban fogyasztói termékeket gyártó és értékesítő vállalatok működésére. Az egyik nagyobb hangsúlyt kapott téma a digitális termékútlevél (DPP) követelménye és az a meghatározás, hogy 2050-re minden vállalat alkalmas legyen a körforgásos gazdaság rendszerére.

A DPP koncepció megerősíti az intelligens csomagolást, mint olyan eszközkészletet, amely globális technológiai megoldásokat integrál a nyomon követés, a hitelesség, a fenntarthatóság és a vásárlói élmény érdekében. Ez lehetővé teszi a körforgásos gazdaság 2050-ig történő teljes körű bevezetését.

Hirdetés

A GS1 a termékek szerializációs kódjai (például a vonalkód és a QR-kód) szabványosításáért felelős globális szervezet egyrészt az Európai Unió által létrehozott új DPP szabályokkal bejelentette, hogy a vonalkódok 2D kódokkal, például Datamatrix és QR kódokkal történő felváltása fokozatosan és visszafordíthatatlanul történik. ás szakértők, például az Avery Dennison az atma.io rendszerre (egy olyan platformra, amely a mindennapi használati tárgyakhoz egyedi digitális azonosítókat rendel, amelyek így összekapcsolhatók) és az összekapcsolt termékek felhőjére tették a zsetonjaikat.

Ezek az átalakulások végiggörögnek az összeszerelősorokon, az ellátási láncokon és a termékcsomagoláson. A termék útjának e fázisaiban a rádiófrekvenciás azonosítási technológia használata elengedhetetlen, de a legtöbb RFID-t szállító vállalat még mindig nem ismerte fel a nemzetközi piacon zajló folyamatok mértékét. Az, hogy a termékeknek van útlevelük van, nem újdonság. Az igazi változás az, hogy ez a jogszabályok révén történik, és hogy a zöld és a digitális átalakulást használja ki.

A rendelet a DPP-re úgy hivatkozik, mint a "felhatalmazáson alapuló jogi aktusban meghatározott, termékspecifikus adatokat tartalmazó adathalmazra, amelynek elektronikusan, adathordozón keresztül hozzáférhetőnek kell lennie". Ez összhangban van mindazzal, ami az intelligens csomagolás alapkoncepcióját magában foglalja, és ami az RFID használatát vezérli. A DPP-nek tehát biztosítania kell, hogy az értéklánc szereplői - beleértve a fogyasztókat, a gazdasági szereplőket és az illetékes nemzeti hatóságokat - hozzáférhessenek a termékekre vonatkozó információkhoz.

Milyen információkról van szó, ha nem biztosított a termékek teljes körű nyomon követése, és nem garantált a származási helyük, termékegységenként? Az ehhez szükséges adatokat vonalkódolvasókkal, a sorszámozott QR-kódokat olvasó okostelefon-kamerákkal és RFID-olvasókkal lehet gyűjteni. A rendszerek feltöltéséhez például a későbbiekben leolvasandó logisztikai adatokkal, az RFID az a technológia, amely bizonyítottan biztonságosan teszi ezt - írja az RFID Journal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.