Hirdetés
. Hirdetés

Kína rálelt a jövő energiaforrására - három expedíciót indít érte a Holdra

|

A holdi ásványok felfedezésében az elmúlt 40 évben gyakorlatilag semmi nagy jelentőségű esemény nem történt.

Hirdetés

A kínai űrkutatást hatalmas szerencse érte, aminek következtében három új holdi küldetést is jóváhagytak Pekingben. A Holdon folytatott kutatás közben ráleltek egy új kristályszerű ásványra, amely alapvetően fontos lehet a jövőbeli energiatermelésben. A holdi talajról gyűjtött ásványnak már új hivatalos neve is van: Changesite-(Y).

Ezt az Új Ásványok Nómenklatúra és Osztályozás Bizottsága (CNMNC) jelentette be néhány nappal ezelőtt. Úgy vélik, hogy a minták, amelyekben ezt az ásványt találták, 1 milliárd évvel idősebbek, mint amelyeket az Egyesült Államok és a Szovjetunió korábbi missziói gyűjtöttek be.

A holdi ásványok felfedezésében az elmúlt 40 évben gyakorlatilag semmi hasonló jelentőségű nem történt, de ez most egy történelmi eredmény. A Changesite-(Y) jelentősége abban áll, hogy állítólag hélium 3-at tartalmaz, a héliumnak egy olyan formáját, amely a Földön szinte egyáltalán nem létezik, és amely rendkívül értékes lehet a nukleáris fúziós energiatermelés szempontjából. A hélium 3 ugyanis ideális üzemanyag lehet a magfúzióhoz, mivel sok energiát adna anélkül, hogy a reaktort károsító jelentős mennyiségű sugárzást bocsátana ki - írja az Übergizmo.

Hirdetés

A hélium-3 lehetséges bősége a Holdon nem újdonság, ahogyan a Holdon történő bányászat ötlete sem, amelyet Kína 2014 óta lebegtet. Egy ilyen kitermelés komolyan elindíthatná a Hold természeti forrásainak kiaknázásáért folytatott űrversenyt, ezért is hallani az utóbbi években egyre többet a Holdra való visszatérésről.

Ez a felfedezés segíthetett meghatározni, hogy mit kell keresni, és hol kell elkezdeni a bányászatot. Christopher Barnatt "Hélium-3 energiatermelés"című cikkében megemlíti, hogy egy űrsiklónyi hélium egy évig képes lenne ellátni az egész Egyesült Államokat energiával, így megérné az űrbányászat az óriási költségek mellett is.

Bár ez hihetetlen távlatokat nyit, a magfúzió még közel sem működőképes, annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős előrelépés történt. A fúziós reaktorokon dolgozó kutatóknak sikerült meghosszabbítaniuk a magfúzió stabilitását, és van rá esély, hogy a nem túl távoli jövőben ez gazdaságos mértetekben működhet és pozitívan megváltoztathatja a világot.

Látogasson el a Computerworld - ZöldPálya - SustainIT 2022 konferenciára, ahol a legfontosabb fenntarthatósági témákkal várjuk Önöket!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.