Hirdetés
. Hirdetés

Kínai 2030-ra globális versenytárssá válhat a kereskedelmi űrszektorban

|

Az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (ODNI) közzétette éves jelentését az amerikai nemzetbiztonságot fenyegető világméretű hatásokról.

Hirdetés

Kína kereskedelmi célú űriparának gyors növekedése segíti az országot abban a céljában, hogy az Egyesült Államokat kiszorítsa jelenlegi domináns pozíciójából az űrben - állapította meg az amerikai Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (Office of the Director of the National Intelligence) friss jelentése.

A kongresszus által megrendelt "Éves fenyegetésértékelés" című jelentés kiemeli Kína űrbeli képességeit, mint az ország globális dominanciára való törekvésének egyik elemét. Eszerint Kína "folyamatosan halad a célja felé, hogy globális vezető legyen az űrben", és megismétli a korábbi hírszerzési értékelésekben foglaltakat, amelyek szerint Kína e területen 2045-re az Egyesült Államok szintjén akar lenni vagy meg is akarja előzni.

Az űrtevékenységek célja Kína globális pozíciójának javítása és "az Egyesült Államok befolyásának katonai, technológiai, gazdasági és diplomáciai szférában való erodálására irányuló kísérletek erősítése" - áll a jelentésben.

Kína kereskedelmi űrágazata, amely számos állami tulajdonú vállalatot is magában foglal, "gyorsan növekszik, és 2030-ra jelentős globális versenytárssá válik" - áll a hírszerzési értékelésben. Pekingnek az űrtevékenységekbe történő magánbefektetéseket ösztönző politikája a cégek széles körét befolyásolta, hogy belépjenek a kereskedelmi piacra.

Hirdetés

Az állami tulajdonú vállalatok és leányvállalataik maradnak a kínai kereskedelmi űrágazat elsődleges szereplői, amely magában foglalja a kutatási és fejlesztési spinoffokat, a már működő vállalatokat és az egyre növekvő számú induló vállalkozást is. Néhány kínai kereskedelmi űrkutatási vállalat úgy próbál majd versenyezni, hogy olyan réspiacokon nyújt szolgáltatásokat, ahol kevés vagy egyáltalán nincs globális verseny, mint például a hiperspektrális képalkotás, és megpróbál árban a nyugati cégek kínálata alá menni az erősebben versengő piacokon.

Katonai űrrendszerek

A katonai oldalon a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) az amerikai katonai játszmakönyvből merít, és az űrszolgáltatásokat - például műholdas felderítést és helymeghatározást, navigációt és időmérést -, valamint műholdas kommunikációt épít be fegyverzetébe, illetve a parancsnoki és irányítási rendszereibe - áll a jelentésben. A cél "az amerikai hadsereg információs előnyének erodálása".

A jövőbeli katonai hadjáratokra készülve az ország pusztító és nem pusztító földi és űrbeli fegyvereket fejleszt az amerikai műholdak célba vételére - állítják a hírszerzők. Kína orbitális technológiai bemutatókat is végzett. Az amerikai hírszerzés ezeket nem tekinti tényleges fegyverteszteknek, de "azt bizonyítják, hogy a távolkeleti ország képes lesz a jövőbeni űrbázisú űrellenes fegyverek működtetésére".

Oroszországról az amerikai elemzők azt mondták, hogy továbbra is "kulcsfontosságú űrversenyző", de az ukrajnai inváziót követő nemzetközi szankciók és exportellenőrzések hatása, a hazai űrszektor problémái és az Oroszországon belüli, a programforrásokért folytatott egyre feszültebb verseny miatt nehézségekbe ütközhet a hosszú távú űrcélok elérése.

Moszkva prioritása valószínűleg az lesz, hogy az űrszolgáltatásokat - mint a kommunikáció, a helymeghatározás, navigáció és időmérés, a geolokáció, valamint a hírszerzés, megfigyelés és felderítés - integrálja a katonai rendszerekbe. Moszkva képes arra, hogy a katonai képességek kiegészítésére felhasználja polgári és kereskedelmi távérzékelő műholdjait - számolt be a SpaceNews.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.