Hirdetés
. Hirdetés

Kiszámolták, hány élőlényen ment keresztül egy vízmolekula, mielőtt csapvíz lett

|

Egy közgazdász professzor kidolgozott egy képletet annak kiszámítására, hogy hányszor fogyasztották el a vizet mire az a poharunkba kerül.

Hirdetés

Paul Frijters, a London School of Economics professzora szerint 2022-ben ugyanaz a víz folyik a csapból, amit a dinoszauruszok vizeltek ki több millió évvel ezelőtt, és azóta is olyan 10-25 alkalommal ment át valakinek a szervezetén.

Frijters egy bonyolult képletet dolgozott ki, amellyel megpróbálta kiszámítani, hogy egy vízmolekula hány élőlényen ment keresztül, mielőtt a szánkba kerül. Megfejtését a múlt hónapban tette közzé a Core Economics blogon. Elismerte, hogy egyes változók esetében "becslésre" van szükség, mivel pontos számadatoknak nem vagyunk a birtokában, a (meglehetősen elnagyolt) képlet valahogy így szól:

"Vizeletarány = (összes kivizelt víz)/(összes vízmennyiség) = (valaha élt összes gerinces biomassza×vizeletarányuk)/(összes vízmennyiség) = (gerincesek átlagos biomasszája×évi vizeletarányuk×gerincesek éveinek száma)/(összes vízmennyiség)"

Hirdetés

A professzor egy amerikai kormányzati statisztikát használt a megoldásához, amely szerint 1,386 milliárd köbkilométer víz létezik a Földön, ebből kalkulálta ki, hogy 800 köbkilométer a teljes vizeletelfolyás. Frijters azt is kiszámolta, hogy az átlagos vízmolekulában lévő atomokat körülbelül tízszer vizelték ki, de a valóság akár 25 is lehet.

Azoknak, akik finnyásak az újrahasznosított emberi vizelet fogyasztását illetően, a tudós azt üzeni: ne aggódjanak, e ciklusok közül csak kettő érintette az emlősöket, a legtöbb halakból származik, és "csak egy csöppnyi" főemlősökből. Bár az emberiség nemrég dolgozott ki eljárást a szennyvíz közvetlen tisztítására, hogy az újra ihatóvá váljon, a közvetett újrafelhasználás elkerülhetetlen.

Frijters az Egyesült Királyság kormányának ad tanácsokat a közegészségügyi politikával kapcsolatban, amelynek egyik célja, hogy az embereket hozzászoktassa a saját (tisztított) szennyvizük ivásának gondolatához. A "WC-ből a csapba" nevezett folyamat egyre vonzóbb az önkormányzatok számára, mivel az aszály, a túlnépesedés és a vízhiány megterheli az erőforrásokat. Texasban legalizálták az úgynevezett "közvetlen ivóvíz-újrahasználatot", amelyben a "magasan kezelt" szennyvizet egy központi ivóvízrendszerbe juttatják el a fogyasztók számára, míg Arizona egyes esetekben augusztustól engedélyezte. Colorado, Florida és Kalifornia államban a legalizálása folyamatban van.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.