Hirdetés
. Hirdetés

KPMG - A fintech szívverése

|

Erősen indította az idei évet a globális fintech piac, nemcsak a befektetési kedv nőtt tovább, hanem a megkötött üzletek mérete is egyre nagyobb a vagyonkezelést és a megfelelést segítő technológiák, a kriptovaluták és a kiberbiztonság szegmensében, derült ki a KPMG elsőféléves jelentéséből.

Hirdetés

Tavaly a világjárvány ugyan a fintech piacon is leállított sok üzletet, ez a karanténállapot nem tartott sokáig, mert 2020 második felében a befektetések összértéke már ismét 87 milliárd dollárra, az első hat hónapban jegyzett összeg több mint kétszeresére rúgott. Figyelemre méltó, hogy a látványos felívelés után a piac a KPMG friss jelentése (Pulse of Fintech H1 21) szerint az idei év első felében is lendületben maradt, a befektetések értéke 98 milliárd dollárra emelkedett, az üzletkötések volumene pedig 2456 tranzakcióval új csúcsot állított fel.

Mind több kockázati- és magántőke-befektető ismeri fel, hogy a járványhelyzetben felgyorsult digitalizáció hatása a COVID-19 után is velünk marad. A felhasználói-fogyasztói szokások radikálisan átalakulnak, így az e-fizetési megoldások és az érintés nélküli banki szolgáltatások, csakúgy, mint az e-kereskedelmi platformok és ügyfélszolgálati csatornák, az egészségügyi válság múltán is népszerűek maradnak, még keresettebbé válnak. A kriptovaluták és a blokklánc-technológia iránt nemcsak a startup cégek és a befektetők, hanem a kormányok és a szabályozó hatóságok is növekvő érdeklődést mutatnak - bár a képet árnyalhatja, hogy a féléves jelentés közzétételét követően a kínai kormány szeptemberben illegálissá nyilvánított, vagyis gyakorlatilag betiltott minden kriptopénz vonatkozású tranzakciót. Mindenesetre a vállalatok idén január és június között is cégegyesítések és -felvásárlások útján igyekeztek gyorsabban szert tenni új fintech képességekre, illetve bővíteni és méretezni ügyfeleknek kínált szolgáltatásaikat.

Szuperappok beépített fizetéssel

A kockázatitőke-befektetések összértéke világszinten meghaladta az 52 milliárd dollárt az idei év első felében, ami megközelíti a 2018 egészében - akkor még éves csúcsként - regisztrált 54 milliárd dollárt. A legnagyobb összegű kockázatitőke-finanszírozási körök olyan cégek nevéhez fűződnek, mint az amerikai Wealthtech Robinhood (3,4 milliárd dollár), a brazil Nubank (1,5 milliárd dollár), a svéd Klarna (1,9 milliárd dollár) és a német Trade Republic (900 millió dollár). Ázsiában a mobil pénzügyi appot fejlesztő dél-koreai Toss 410 millió dolláros kockázatitőke-bevonása volt a legnagyobb értékű kör.

Január és június között 21 milliárd dollár tett ki a vállalati kötődésű kockázatitőke-befektetések összértéke, a KPMG jelentése szerint az első negyedévben 284, a másodikban 312 üzlet köttetett. A vállalatok világszerte azzal szembesülnek, hogy digitális átalakulásukat fel kell gyorsítaniuk, digitális képességeiket nagyobb ütemben szükséges továbbfejleszteniük. Leggyorsabban pedig úgy léphetnek előre, különösen a legkeresettebb kompetenciák megszerzésében, hogy partneri együttműködést kezdenek a fintech piac szereplőivel, illetve ilyen cégekbe fektetnek be vagy felvásárolják őket.

Földrajzi eloszlásban a fintech beruházások összértéke az amerikai régióban volt a legnagyobb, 51 milliárd dollár, amiből 42,1 milliárd dollárt az Egyesült Államok jegyez. Az európai, közel-keleti és afrikai térség 39,1 milliárd dollárral szintén robusztus féléves teljesítményt mutatott. Ázsiában a tavalyi év második felében regisztrált 4,5 milliárd dollárról az idei év első hat hónapjában 7,5 milliárd dollárra szökött fel a fintech befektetések összértéke, bár a korábban látott csúcsokhoz képest még ez is visszafogottnak számít.

A magántőke-befektető cégek az év első felében 5 milliárd dollárt helyeztek ki, amivel felülmúlták 2018 egészében jegyzett, 4,7 milliárd dolláros teljesítményüket. A legnagyobb üzletek értéke - például az InvestCloud kivásárlása a Motive Partners és a Clearlake Capital által, valamint a Silverlake beruházása az abu-dzabi Group 42-be - szintén kimagasló volt, elérte a 800 millió dollárt.

Hirdetés

Drámai mértékben nőtt a határokon átnyúló cégegyesítések és -felvásárlások összértéke is, a tavalyi év egészében regisztrált 10,3 milliárd dollár után az idei év első hat hónapjában 27,7 milliárd dollárra ugrott. A világjárvány kezdeti, bénító hatása után sok hagyományos szereplő és érett fintech cég is ezt az utat választotta a regionális vagy globális szintű megjelenéshez szükséges, kritikus tömeg eléréséhez, illetve szolgáltatásainak kiterjesztéséhez. A London Stock Exchange Group például 14,8 milliárd dollárért felvásárolta a Refinitiv adatanalitikai céget, a Nasdaq pedig 2,7 milliárd dollárt fizetett a kanadai Verafinért, amely felhőalapú csalásészlelő platformjáról ismert.

A platformszállító és fintech cégek eközben platformokra vagy szuperalkalmazásokra épülő modelleken dolgoznak, többek között olyan megoldásokat fejlesztenek, mint a beágyazott pénzügyi funkciók, amelyekkel továbberősíthetik szolgáltatásaikat és partner-ökoszisztémájukat is. Délkelet-Ázsiában különösen kifejezett ez a trend. A nagy technológiai cégek szintén továbberősítették bankszektori jelenlétüket, hogy elsősorban partneri együttműködések útján még gazdagabb élményt, gördülékenyebb folyamatokat biztosíthassanak ügyfeleiknek. Legutóbb például a Google jelentette be, hogy bankokkal és hitelszövetkezetekkel együttműködve integrálja a Google Plex digitális bankszámlákat a Google Pay szolgáltatásba.

Bankolás mint szolgáltatás

A fintech piac első félévben tapasztalt lendülete a KPMG szerint a következő hat hónapban sem fog lankadni. A szereplőknek 2021 végéig hat trend alakulását érdemes lesz fokozottan figyelniük:

Beruházók kriptofókusszal - A blokklánc és a kriptovaluták területén felpörgött aktivitás az év hátralevő részében is folytatódik, a kriptopénzektől kezdve a kereskedési platformokon és NFT-ken - azaz nem helyettesíthető jelképeken, digitális vagyontárgyakon - keresztül az alternatív eszközkereskedelemig és a támogató struktúrákig a teljes ökoszisztéma a befektetők célkeresztjébe kerül. Bővülni fog és sokszínűbbé válik a potenciális befektetői kör is.

Még több cégegyesítés és -felvásárlás - A vállalatok továbbra is keresik a képességbővítés, a fintech cégek pedig a terjeszkedés leggyorsabb módját, ezért a cégegyesítések és -felvásárlások száma és értéke jelentősen nő majd a második félévben is. Akár a megafúziók és -akvizíciók kora is visszatérhet a piacra.

SPAC-ok lophatják el a reflektorfényt - Jóllehet az év hátralevő részében is újabb tőzsdei bevezetésekre számíthatunk, a speciális célú akvizíciós társaságok (SPAC-ok) ügyletei kerülhetnek a figyelem középpontjába. Várható, hogy egyre több egyesült államokbeli SPAC keres majd magának célpontot az európai, közel-keleti és afrikai, valamint ázsiai és csendes-óceáni térségben.

A kiberbiztonság az eddiginél is fontosabbá válik - A digitális tranzakciók számával együtt a kibertámadások intenzitása is nő, ezért a kiberbiztonságot a befektetők is fókuszterületként kezelik, ez különösen a vállalati befektetőkre jellemző. A fenyegetésészlelés mellett a csaláskezelés, az ügyfél-azonosítás (know your customer, KYC) és a jelszó nélküli belépés technológiái is mindinkább a befektetői érdeklődés homlokterébe kerülnek.

B2B szolgáltatások a piac különböző szegmenseiben - Várható, hogy az olyan vállalati szolgáltatások, mint például a banking-as-a-service a fizetésen túl olyan szegmensekben is felkelti a befektetők érdeklődését, mint az insurtech, a wealthtech és a regtech. A beágyazott pénzügy piaci súlya is tovább nő, mivel ezeket a szolgáltatásokat egyre több vállalat integrálná más környezetekkel.

Nagy technológiai vállalatok és fintech cégek együttműködése - Technológiai óriásoktól és platformszállítóktól kezdve a pénzügyi szolgáltatókon át a nagyobb fintech cégekig egyre több vállalat lép majd partneri együttműködésre a piac valamennyi szegmensében. A szolgáltatásaik bővítésére törekvő felek számára ez a modell döntő fontosságúvá válik.

Cikkünk a Computerworld magazin 2021. október 6-ai lapszámában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.