Hirdetés
. Hirdetés

Megjelent az Oracle Database 23c ingyenes verziója

|

A fejlesztők ezzel elsőként kapnak hozzáférést a kibocsátás előtt álló Oracle Database 23c új funkcióihoz, közöttük az adatalapú alkalmazások készítését forradalmasító JSON Relational Duality képességhez.

Hirdetés

A relációs és dokumentum-adatmodelleket egyesítő, így mindkét világ előnyeit ötvöző JSON Relational Duality mellett a JavaScript programozási nyelvet használó fejlesztők olyan képességeket találnak a mától elérhető Oracle Database 23c Free-Developer Release változatában, mint az SQL-támogatás a Graph-lekérdezésekhez közvetlenül az OLTP-adatokon, valamint a tárolt eljárások (Stored Procedures).

A JSON Relational Duality képességnek köszönhetően a fejlesztők relációs és dokumentummodellben is egyetlen adatforrással építhetnek alkalmazásokat. Az egyszer tárolt adatok mindkét megközelítéssel elérhetők, írhatók és módosíthatók. A fejlesztők mind a JSON formátum, mind a relációs modell előnyeit - közöttük az ACID-kompatibilis tranzakciókat és a párhuzamossági ellenőrzéseket - élvezhetik, a szoftvercég szerint így nem kell kompromisszumokat kötniük a bonyolult objektum-relációs leképezések vagy az adatinkonzisztencia problémái miatt, az eddiginél sokkal rugalmasabban és gyorsabban dolgozhatnak.

Szintén új képesség az Oracle Database 23c annotációs mechanizmusa, amellyel az adatbázis metaadatai közvetlenül az adatok mellett tárolhatók. A fejlesztők megjegyzésekkel láthatják el a táblák, oszlopok, nézetek és indexek közös adatmodell-attribútumait, ami a felhasználási tulajdonságok központi, könnyű és deklaratív regisztrálására és cseréjére ad módot az alkalmazások között. A metaadatok és az adatok együttes tárolása következetességet és egyetemes elérhetőséget biztosít az adatokat használó minden felhasználónak vagy alkalmazásnak.

- A Oracle Database 23c Free-Developer Release korai hozzáférést ad a fejlesztőknek egy olyan funkció kipróbálásához, amely egyesíti és szinkronizálja a dokumentumok és a relációs modell világát - mondta Carl Olofson, az IDC adatmenedzsment szoftverekkel foglalkozó kutatási alelnöke. - A fejlesztők és az adatmérnökök minden egyes felhasználási esethez hozzáférhetnek a formátumokhoz anélkül, hogy aggódniuk kellene az adatszerkezet, az adatok leképezése és konzisztenciája vagy a teljesítményhangolás miatt. Emellett mostantól a relációs és a JSON-adatokon is futtathatnak gráfelemzéseket. Az Oracle JSON Relational Duality valóban forradalmi megoldás, talán az egyik legfontosabb újítás az informatika területén az utóbbi 20 évben.

A fejlesztők Docker Image, VirtualBox VM vagy Linux RPM telepítőfájlként tölthetik le az Oracle Database 23c Free-Developer Release verzióját a szoftvercég weboldaláról, ehhez nincs szükség felhasználói fiókra vagy belépésre. A tervek szerint a windowsos változat is hamarosan elérhető lesz.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.