Hirdetés
. Hirdetés

Megvannak Magyarország közelgő uniós elnökségének űrpolitikai prioritásai

|

Európának valós űrhatalmi szereplővé kell válnia.

Hirdetés

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa az Európai űrfórum konferencián az Európai Unió (EU), az Európai Űrügynökség (ESA), az Európai Unió Űrprogram Ügynöksége (EUSPA) és az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) vezetői mellett tartott előadást, kiemelve Magyarország közelgő tanácsi elnökségének űrpolitikai vonatkozásait.

A minisztérium közleménye szerint a miniszteri biztos hangsúlyozta a felek közti harmonikus együttműködés fontosságát az európai űrszektor dinamikus fejlődésének biztosítása érdekében, és kiemelte, hogy Európa globális szerepének előmozdítása közös érdekünk. E folyamatban Magyarország elkötelezett partnere marad a régiónak a 2024. július 1-jén kezdődő tanácsi elnöksége során is.

Hirdetés

Beszédében a miniszteri biztos rámutatott, hogy napjaink űrversenye kiterjesztette az űrpolitika határait, melyek következtében Európa függősége az űrrendszerektől és űrszolgáltatásoktól fokozatosan növekszik. Hangsúlyozta, hogy a változó űrkörnyezet és annak stratégiai következményeinek tükrében fokozni szükséges a régió ellenálló képességét a kitettségek, valamint a felelőtlen és fenyegető űrtevékenységekből fakadó sérülékenységgel szemben - közölték.

"Korunk űrkutatásban rejlő lehetőségeinek kiaknázása túlmutat egyetlen nemzet erőforrásain. Az űrpolitika alakítása során a tagállami párbeszéd, valamint az európai képességek kihasználásának ösztönzése érdekében szoros együttműködésre van szükség az intézmények között, hogy előmozdítsuk a stratégiai európai űreszközök és politikák fejlesztését és versenyképességét."

A tájékoztatás szerint július 1-jén a magyar elnökség zárja a Spanyolországgal és Belgiummal közös elnökségi triót. Ferencz Orsolya az elmúlt időszakban elért uniós eredményeket méltatva megerősítette, hogy Magyarország folytatja a közös űrpolitikai aspektusok megerősítését. Noha a bizottság az uniós űrjogszabályra vonatkozó jogalkotási javaslat közzétételét későbbre halasztotta, továbbra is bizalmát fejezte ki abban, hogy a magyar elnökség meg tudja kezdeni a dokumentumot illető tárgyalások kihívásokkal teli folyamatát.

"Elnökségünk során a tagállamok együttműködésével hangsúlyozni kívánjuk, hogy az uniós űrprogram, valamint a stratégiai, szabályozási, versenyképességi és nemzetközi együttműködés kompetenciáiban rejlő lehetőségekkel Európának valós űrhatalmi szereplővé kell válnia."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.