Hirdetés
. Hirdetés

Mini atomreaktorokat fejleszt a Rolls-Royce

|

Komoly támogatást kap a forradalomhoz.

Hirdetés

A Rolls-Royce magánbefektetőkből és az Egyesült Királyság kormányából álló konzorcium támogatását kapta a nulla széndioxid kibocsátású energia előállítására szolgáló kis atomreaktorok kifejlesztéséhez. A Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR) üzletág létrehozását azt követően jelentették be, hogy a magáncégek 195 millió fontos készpénzinjekciót és a kormány 210 millió fontos támogatást "dobott össze". A remények szerint az új leányvállalat 2050-ig akár 40 000 munkahelyet is teremthet.

A kritikusok szerint azonban a megújuló energiákra kellene összpontosítani, nem pedig a nukleárisra. Jelenleg az Egyesült Királyság villamosenergia-termelésének mintegy 21%-a származik atomenergiából. A kis moduláris reaktorok is maghasadási reaktorok, de kisebbek, mint a hagyományosak. A beruházás nagy részét várhatóan az Egyesült Királyság északi részére tervezik, ahol a legnagyobb a nukleáris szaktudás sűrűsége.

Hirdetés

Tisztább energia?

A Rolls-Royce SMR szerint az egyik erőműve egy hagyományos atomerőmű méretének tizedét foglalná el - ami két futballpálya alapterületének felel meg -, és körülbelül egymillió otthont látna el energiával.

A cég szerint az erőmű 470 MW (Paks most 2000 MW) teljesítmény előállítására lenne képes, ami - tette hozzá - több mint 150 szárazföldi szélturbina által termelt energiával lenne egyenértékű.

Warren East, a Rolls-Royce vezérigazgatója szerint a vállalat SMR-technológiája "tiszta energiamegoldást" kínál, amely segít az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az, hogy mi lesz a radioaktív hulladékkal, pláne a nagyaktivitásúval, persze még mindig nem tudják.

A Rolls-Royce reaktorainak jellegéből adódóan az alkatrészeket a gyáraiban lehetne gyártani és közúton szállítani a helyszínekre, ami csökkentené az építési időt és költségeket.

Az egyenként várhatóan 2 milliárd font körüli költséggel az SMR-ek kevesebbe kerülnének, mint a Hinkley Pointban épülő nagyobb erőmű és a Suffolkban található Sizewellben épülő, de még nem jóváhagyott testvérerőmű egyenként 20 milliárd fontjába.

Ha az Egyesült Királyságban engedélyezik a Rolls-Royce SMR-ek használatát, akkor a Rolls-Royce akár 16 reaktort is építhetne az Egyesült Királyságban villamosenergia-termelés céljából.

Még prototípus sincs

Bár a projektet számos politikus és üzletember agyondicsérte, a helyzet annyira nem fényes. A Greenpeace vezető tudósa, Dr. Doug Parr szerint a kiserőművi reaktorok még mindig drágábbak, mint a megújuló technológiák, és hozzátette, hogy "még mindig nincs megoldás az általuk hátrahagyott radioaktív hulladék elhelyezésére, sőt nincs konszenzus arról, hogy hol kellene egyáltalán elhelyezni őket".

"Ami még rosszabb, hogy még egy prototípus sincs kilátásban a közeljövőben" - tette hozzá. "Az azonnali cselekvési határidő a 2030-ig történő erőteljes kibocsátáscsökkentés, és ebben a kis reaktoroknak nem lesz szerepük".

A Friends of the Earth politikai vezetője, Mike Childs szerint a kormányzati támogatásnak "az Egyesült Királyság jelentős megújuló erőforrásainak fejlesztésére kellene irányulnia, mint például a tengeri szél, az árapály és a napenergia, valamint a háztartások energiapazarlásának csökkentését segítő intézkedések ösztönzésére".

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának drámai csökkentésére irányuló "10 pontos terv" részeként a kormány azt mondta, hogy az atomenergia "megbízható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-forrást" biztosít, és hogy "nagyszabású nukleáris energiát" kíván termelni, miközben az SMR-ekbe is szeretne befektetni.

Tony Danker, a Brit Iparszövetség (Confederation of British Industry) főigazgatója szerint a Rolls-Royce-ba történő beruházás "rendkívül ígéretes mérföldkő egy olyan technológia számára, amely nemcsak a gazdaságot lendítheti fel, hanem összességében hozzájárulhat egy zöldebb és biztonságosabb energiarendszer kialakításához".

Eközben Tom Greatrex, a Nukleáris Ipari Szövetség vezérigazgatója hozzátette, hogy a finanszírozás "hatalmas jelzést küldött a magánbefektetőknek, hogy a kormány azt akarja, hogy az új nagyerőművek mellett az SMR-ek is elérjék a nettó nullát".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.