Hirdetés
. Hirdetés

Mit keres és miért az NVIDIA a metaverzum körül?

|

A mesterséges intelligenciával működő szuperszámítógépet épít a Föld digitális ikertestvérének működtetésére, hogy segítse a kutatókat az éghajlatváltozás tanulmányozásában és megoldásában.

Hirdetés

A metaverzum az internet - a 3D-s web - fejlődésének következő nagy lépése, amely a szórakoztatóipartól az autóiparon át a gyártásig, a robotikáig és azon túl minden iparág számára jelentős lehetőséget jelent. Az NVIDIA ezért csatlakozik a Metaverse Standards Forumhoz, amely egy olyan nyílt közösség, ahol minden érdekelt fél megvitathatja, hogyan lehet a legjobban megalapozni a metaverzum alapjait.

A legtöbb ember számára a metaverzum kifejezés elsősorban az online játékot idézi fel. Ez minden bizonnyal nagy és fontos felhasználási területe lesz a metaverzumnak, de akárcsak az internet esetében, ez sem korlátozódik erre a területre.

Hirdetés

Az internetet sokkal többre használjuk, mint játékra. A vállalatok és iparágak az interneten működnek, ami ma már az alapvető infrastruktúrájuk része. Ugyanez igaz lesz a kialakulóban lévő metatérre is. A kiskereskedők például virtuális boltokat nyitnak, hogy valós és virtuális árukat áruljanak. A kutatók digitális ikreket használnak a fúziós erőművek tervezéséhez és szimulálásához. A BMW Group egy egész gyár digitális ikreinek kifejlesztésén dolgozik, hogy gyorsabban tervezhessen és működtethessen hatékony és biztonságos üzemeket. Az NVIDIA mesterséges intelligenciával működő szuperszámítógépet épít a Föld digitális ikertestvérének működtetésére, hogy segítse a kutatókat az éghajlatváltozás tanulmányozásában és megoldásában.

A web sikerének kulcsa már a kezdetektől, 1993-tól kezdve a weboldalak leírására szolgáló szabványos és nyílt módszer - a HyperText Markup Language, azaz a HTML - bevezetése volt. A HTML elfogadása nélkül a világhálón egymástól elszigetelt szigetek lennének. Szerencsére a korai web és az internet alkotói megértették, hogy a nyílt szabványok - különösen az adatformátumok esetében - felgyorsítják a növekedést és hálózati hatást váltanak ki.

A metaverzumnak is szüksége van a HTML megfelelőjére, hogy az összekapcsolt 3D-s világokat teljes részletességgel írhassa le. A 3D világok közötti mozgásnak a különböző eszközök, nézők és böngészők használatával zökkenőmentesnek és következetesnek kell lennie. A megoldás a Pixar Universal Scene Description (USD), egy nyílt és bővíthető formátum, könyvtár és kompozíciós motor.

Az USD egyike a metaverzum felépítéséhez szükséges építőelemeknek. Egy másik a glTF, a Khronos Groupon belül kifejlesztett 3D átviteli formátum. Az USD-t és a glTF-et kompatibilis technológiáknak tekintik, és azt remélik a szakemberek, hogy együtt fejlődnek majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.