Hirdetés
. Hirdetés

Neumann 120 Emlékév - ezekre mindenképpen készülni kell

|

2023-ban, Neumann János születésének 120. évfordulóján kollektív és nyitott megemlékezés-sorozatra készül a Neumann Társaság.

Hirdetés

Neumann, a 20. század egyik legnagyobb tudósa, számos tudományterületen ért el kiemelkedő eredményt. Az alapkutatások mellett azok gyakorlati alkalmazásával is foglalkozott. Így a kvantummechanika, a halmazelmélet, a numerikus analízis, a játékelmélet területeit megalapozó munkákon túl neki köszönhetjük a digitális számítógép működési elveinek kidolgozását.

Az emlékév célja Neumann nagyszabású és társadalmunkra ható örökségének felelevenítése, illetve megismertetése a közvéleménnyel - szerte az országban, különös tekintettel a fiatalabb generációkra.

Az NJSZT az emlékév néhány tervezett programját már közzé is tette:
• Ünnepélyes évindító: 2023. január 18-án, az Óbudai Egyetemen, a Magyar Informatika Napjához kapcsolódó szakmai konferencián
• Enteriőr-kiállítás egyenesen a Neumann-család szalonjából Neumann alma materében, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban
• Emlékfaültetés a balatonfüredi Tagore sétányon és minikonferencia a Zsidó Kiválóságok Házában
• Életműve napjainkig tartó hatásáról konferencia a Magyar Tudományos Akadémián
• Kiállítások az "Hommage à Neumann" címen kiírt képzőművészeti pályázatokra beérkezett alkotásokból
• Neumann-album és életrajzi kötetmegjelenések, hozzájuk kapcsolódó könyvbemutatók
• A Magyar Nemzeti Bank érem kiadásával tiszteleg az évforduló előtt
• Irodalmi est a Galaktika folyóirattal közösen kiírt sci-fi pályázatra beérkezett művekből
• Életét bemutató vándorkiállítás és előadások az ország számos oktatási és kulturális intézményében
• Megjelenések informatikai egyetemi karokon (jeles kari napok, OTDK, Magyar Tudomány Napja, Kutatók éjszakája, Múzeumok éjszakája)
• Megemlékezések középiskolai informatikai versenyekhez kapcsolódóan
• Neumann kaleidoszkóp: legteljesebb Neumann megjelenések és megjelenítések gyűjteménye:
www.neumann120.hu
• Informatikatörténeti városi séták

Amennyiben a fenti célokkal egyetért és a megvalósításukban részt kíván venni, örömmel vesszük csatlakozási szándékát. A programsorozat további támogatók jelentkezését is várja!

Kapcsolat: neumann120@njszt.huwww.neumann120.hu

A Neumann Társaságról

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet. 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, melynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Versenyeknek és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI, IIOT). A nemzetközi bizonyítványt nyújtó ECDL/ICDL vizsgarendszer meghonosítója és működtetője. A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában található Informatika Történeti Múzeum alapítója és fenntartója. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.