Hirdetés
. Hirdetés

Nézze meg, hogyan teszteli a NASA a VIPER holdjáróját!

|

Az adatok segítenek a csapatnak megtervezni a legbiztonságosabb útvonalakat a rover számára, amikor jövőre a Hold kihívásokkal teli terepén kezd mozogni.

Hirdetés

A Volatiles Investigating Polar Exploration Rover rövidítése, a VIPER jég és más erőforrások után kutat majd, amikor 2023 novemberében eléri a Hold déli pólusát. A NASA most közzétett egy videót, amely bemutatja a VIPER holdjáró legújabb prototípusát.

A videót a NASA Glenn szimulált holdi műveleti laboratóriumában (SLOPE) forgatták, és azt mutatja, hogy a rover a holdfelszínen tapasztaltakhoz hasonló felszínekkel és akadályokkal küzd meg.

Hirdetés

A négykerekű rover legújabb, Moon Gravitation Representative Unit 3 (MGRU3) nevű prototípusa ugyanolyan kerekekkel és alapmérettel készült el, mint a Holdra tartó rover. A prototípus motorjai, sebességváltói és csuklói is megegyeznek azokkal, amelyeket a végleges konstrukcióba is beépítenek.

"Ez a teszt volt a harmadik mobilitási vizsgálat, amelyet a VIPER a SLOPE-ban végzett, hogy kritikus adatokat gyűjtsön a szoftveres mobilitásvezérlőkről, a fedélzeti navigációs rendszerről, valamint a veszélyes és laza talajon való mobilitási teljesítményről. Több mint két héten keresztül a csapat a létesítmény egyedülálló képességeit arra használta, hogy az MGRU3-at különböző akadályokon és meredek lejtőkön keresztül vezesse" - írta az ügynökség cikke.

A NASA szerint az ilyen és más tesztekből származó adatok segítenek a csapatnak megtervezni a legbiztonságosabb útvonalakat a rover számára, amikor jövőre a Hold kihívásokkal teli terepén kezd mozogni.

Egy fejlettebb VIPER prototípus tavasszal visszatér a NASA Glenn laboratóriumába további tesztelésre, amelyet az űrügynökség a rover "záróvizsgájaként" jellemzett, és amelynek célja, hogy hardverével, szoftverével és elektronikájával megfeleljen a tervezési követelményeknek - írja a Digital Trends.

A NASA a VIPER kutatási helyszínét a Hold déli pólusánál "a Naprendszer egyik leghidegebb területének" nevezte, mivel a jeges körülmények annak köszönhetőek, hogy egyes részei állandóan árnyékban maradnak. Eddig a terület feltárása az elhaladó űrhajók távérzékelő berendezéseinek használatával történt. Ezért nagyok a várakozások, hogy a 100 napos VIPER-küldetés áttörő felfedezéseket tesz a jeget és más erőforrásokat keresve. Ezek ugyanis létfontosságúak lehetnek a legénység számára a Holdra és azon túlra tartó küldetéseken.

A VIPER a SpaceX Falcon Heavy rakétájával utazik a Holdra a floridai Kennedy Űrközpontból. A rovert ezután az Astrobotic Griffin leszállóegysége szállítja majd a felszínre a NASA kereskedelmi célú holdi teherszállítási szolgáltatási programjának részeként.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.