Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország betiltja a kriptót - mit jelent ez a valóságban?

|

Az ország a kriptobányászat és az orosz pénzügyi szolgáltatásokon keresztüli kriptotranzakciók betiltását fontolgatja.Nézzük meg, mivel jár egy ilyen bejelentés!

Hirdetés

Mint ahogyan azt a PC World is megírta, az orosz központi bank csütörtökön kiadott egy jelentést, amelyben mint szabályozó hatóság azt javasolta, hogy hivatalosan is tiltsák be a kriptovaluták és a stabilcoinok (fiat valutákhoz kötött tokenek) kibocsátását, forgalmazását, cseréjét és kereskedelmét, valamint tiltsák meg ezen műveletek szervezését orosz földön.

Hirdetés

Milyen következményei lennének a kriptotilalomnak?

A tilalom gyakorlatilag azt jelentené, hogy az oroszok nem tudnának kriptovalutákkal fizetni semmilyen áruért, munkáért vagy szolgáltatásért - sem egy csésze kávéért, sem egy taxifuvarért. Továbbá nem tudnak majd kriptovalutában pénzt utalni, sem kriptotőzsdét szervezni.

Börtönbe kerül aki nem tartja be a kriptotilalmat?

Nem. A szabályozó hatóság javasolta, hogy a tilalmat megszegő cégeket és magánszemélyeket bírsággal sújtsák.

A tilalom kiterjed a kriptoeszközök birtoklására is?

Ha valaki egyéni befektető, akkor a válasz nem. Akkor továbbra is birtokolhat kriptót, de csak eszközként. Oroszországban nem fogja tudni használni, de külföldön szabadon használhatja. Javasolták azonban, hogy az orosz állampolgárok külföldi joghatóságokba történő kriptovaluta-műveleteit ellenőrizni kellene.

Ki nem birtokolhat kriptoeszközöket?

A szabályozó hatóság azt javasolta, hogy minden pénzügyi vállalkozás számára tiltsák meg a kriptovalutákba történő befektetések birtoklását vagy a kapcsolódó pénzügyi eszközök használatát. Az orosz pénzügyi közvetítők és a pénzügyi piaci infrastruktúra használata a kriptovalutákkal végzett bármilyen művelet végrehajtásához szintén illegális lesz.

Miért akarja Oroszország betiltani a kriptókat?

A központi bank a kriptovaluták által a tranzakciók anonimitása miatt jelentett veszélyeket hangoztatja. A szabályozó hatóság figyelmeztetett, hogy a kripto egyre népszerűbbé válik illegális tevékenységekhez, többek között csaláshoz, pénzmosáshoz és terrorizmus finanszírozásához. Ráadásul a kriptovaluták széles körű használata alááshatja a rubel stabilitását, ami a szabályozó szerint a tőke kiáramlásához vezethet az országból. A hagyományos pénzügyi rendszerből a kriptopénzpiacra áramló tőke miatt további veszély fenyegeti a gazdaság reálszektorának finanszírozását.

Milyen azonnali eredményei vannak a tilalomnak?

Mivel a tilalom egyelőre csupán egy javaslat, nem vezetett semmilyen pénzügyi következményhez. Azonban, ahogyan a központi bank is felvázolta, az orosz állampolgárok a globális kriptopénzpiac jelentős részét teszik ki. Az orosz magánszemélyek kriptovalutákkal végzett műveleteinek volumene elérheti az 5 milliárd dollárt - áll a jelentésben. Oroszország a világ harmadik legnagyobb bitcoin-bányászának is számít, a bányászati volumen nagyjából 11%-át adja. Míg az egyéni kriptotulajdonosoknak csupán egy repülőjegyet kellene venniük ahhoz, hogy kriptovagyonukat Oroszországon kívül használhassák (ami szintén kellemetlenség, de viszonylag kicsi),

addig a bányászoknak sokat kellene költeniük arra, hogy tevékenységüket a határon túlra, valamelyik kripto-barátabb államba helyezzék át.

 

Milyen volt a közvélemény reakciója a javasolt kriptotilalomra?

Ahogyan az várható volt, a kriptotilalom kilátásba helyezését a közvélemény ellenszenvének hulláma fogadta. A kriptobarátok azt állítják, hogy a központi bank megközelítése szakszerűtlen, és hogy semmiképpen sem lesz képes minden kriptotevékenységet ellenőrizni és megakadályozni. Miközben támogatják a kriptoreguláció gondolatát - például az illegális tranzakciók kiszűrése érdekében -, a közösséget megdöbbenti a gondolat, hogy a hatóságok betilthatják a biztonságos és legális tevékenységeket. Mások viszont azt mondják, hogy Oroszországnak joga van megvédeni a nemzeti valutáját.

Végrehajthatják a kriptotilalmat?

A jegybank most a piaccal akarja megvitatni, hogy a résztvevők támogatják-e a javasolt kriptotilalmat. Szakértők azonban máris arra figyelmeztettek, hogy még ha hivatalosan be is vezetik a tilalmat, a hatóságoknak nehéz lesz érvényt szereznie annak.

A szabályozónak például gyakorlatilag nincsenek eszközei a kriptovalutákkal végzett tranzakciók felderítésére.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a hatóságoknak teljesen le kellene állítaniuk minden magánszemélyek közötti átutalást, hogy korlátozzák a p2p tranzakciókat és a kriptotőzsdékre történő kifizetéseket Oroszország-szerte. Egy ilyen mértékű intézkedést még az Orosz Nemzeti Bank sem hagyna jóvá.

Oroszország meg tudja állítani a kriptobányászatot?

Ez a helyzet azért is bonyolult, mert a legtöbb oroszországi bányász nem használja a kereskedelmi adatközpontok erejét, hanem saját telephelyeket szervez. "Elméletileg az ilyen helyszíneket azonosítani lehet, de kérdés, hogy ez mennyibe kerül, mennyire lesz célszerű. Lehetetlen távolról megkülönböztetni egy bányászfarmot például egy üvegháztól - mindkettő egyenletesen és éjjel-nappal fogyasztja az áramot, vagyis minden létesítményhez személyes hozzáférést kell szerezni" - mondta az RBC-nek Dmitrij Bederdinov, az Adatközpontok és Felhőtechnológiák Tanácsának vezérigazgatója. Képzelje el, hogy egy rendőr házról házra jár, hogy ellenőrizze, kriptobányászik-e valaki vagy éppen epret termeszt.

Mik a hosszú távú következmények Oroszország számára?

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy tiltás esetén az oroszországi kriptoszektor hatalmas feketepiaccá válik, ami még a jelenlegi szabályozatlan állapotnál is sokkal rosszabb lehet. Emellett a központi bank által javasolt korlátozások aligha fogják megoldani sem a felügyeletet elhagyó pénz problémáját, sem a kripto befektetések növekedését, különösen annak fényében, hogy a szabályozó lehetővé tenné az oroszok számára, hogy kriptót birtokoljanak és külföldön használják - ennyit a tőkekiáramlás megállításáról.

Összességében az elemzők többsége úgy véli, hogy Oroszországnak a kriptó egyértelmű szabályozására van szüksége, nem pedig egy átfogó tiltásra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.