Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország legalizálta a szabadalomlopást a 'barátságtalan' országoktól

|

Oroszország azt mondja, hogy vállalkozásai bárkitől ellophatják a szabadalmakat, amennyiben azok "barátságtalan" országokhoz köthetők.

Hirdetés

Oroszország gyakorlatilag legalizálta a szabadalomlopást mindazoktól, akik a vele "barátságtalan" országokhoz kötődnek, kijelentve, hogy a jogosulatlan felhasználásért nem jár kártérítés.

A héten kiadott rendelet jól illusztrálja azt a gazdasági háborút, amelyet Oroszország ukrajnai inváziója körül folytatnak, miközben a Nyugat szankciókat vet ki, és hátat fordít Oroszország hatalmas olaj- és gáziparának. Az orosz tisztviselők az állami média szerint felvetették annak lehetőségét is, hogy feloldják egyes védjegyekre vonatkozó korlátozásokat, ami lehetővé tenné az Oroszországból tömegesen kivonuló márkák, például a McDonald's további használatát.

Hirdetés

Szakértők szerint a jogi oltalom elvesztésének hatása vállalatonként eltérő lesz, attól függően, hogy van-e értékes szabadalmuk Oroszországban. Az Egyesült Államok kormánya már régóta figyelmeztet a szellemi tulajdonjogok megsértésére az országban; tavaly Oroszország már az első kilenc ország között volt a "kiemelt megfigyelési listán", amelyet a szellemi tulajdon védelmének állítólagos elmulasztása miatt vezetnek. Innentől viszont úgy tűnik, hogy az orosz szervezetek nem perelhetők kártérítésre, ha bizonyos szabadalmakat engedély nélkül használnak fel.

A szabadalmi rendelet és a szellemi tulajdon védelmének további feloldása jóval az ukrajnai háború esetleges enyhülésén túl is hatással lehet a nyugati befektetésekre Oroszországban - mondta Josh Gerben, egy washingtoni szellemi tulajdonjogász. Azoknak a cégeknek, amelyek már eddig is kockázatokat láttak az orosz üzletben, még több okuk lesz az aggodalomra.

"Ez csak egy újabb példa arra, hogy Putyin örökre megváltoztatta Oroszország és a világ kapcsolatát" - mondta Gerben.

Új vasfüggöny ereszkedik le Oroszországra az ukrajnai invázió közepette

Az orosz rendelet megszünteti a védelmet az ellenséges országokban bejegyzett, ott üzleti tevékenységet folytató vagy állampolgársággal rendelkező szabadalomtulajdonosok számára.

A Kreml nem adott ki rendeletet a védjegyek védelmének megszüntetéséről. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium azonban a múlt héten közölte, hogy a hatóságok fontolgatják "az egyes olyan árukban foglalt szellemi tulajdon használatára vonatkozó korlátozások megszüntetését, amelyek Oroszországba történő szállítása korlátozott" - írta a Tass orosz állami hírügynökség, és a lehetséges intézkedések találmányokat, számítógépes programokat és védjegyeket érinthetnek.

A minisztérium szerint az intézkedések "enyhítenék az ellátási lánc megszakadásainak, valamint a nyugati országok új szankciói miatt kialakult áru- és szolgáltatáshiánynak piacra gyakorolt hatásán" - közölte a Tass.

Gerben elmondta, hogy a védjegyekről szóló rendelet megnyitná az utat az orosz vállalatok előtt, hogy hasznosíthassák az amerikai márkaneveket, amelyek leállították üzleti tevékenységüket Oroszországban. Egy hipotetikus példát hozott fel, amely a McDonald's-t érinti, az egyik legújabb globális óriáscéget, amely a közvélemény nyomására felfüggesztette tevékenységét Oroszországban. A Starbucks és a Coca-Cola a növekvő közvélemény nyomására szintén felfüggesztette üzleti tevékenységét Oroszországban.

Az, hogy a McDonald's ideiglenesen bezárja 850 oroszországi éttermét, jelentős döntés egy olyan vállalat számára, amely bevételeinek 9 százalékát Oroszországból és Ukrajnából szerzi. Védjegy-védelem nélkül Oroszország "átvehetné a bezárt McDonald's-okat, és hagyhatná, hogy a helyi üzemeltetők üzemeltessék az éttermeket, és McDonald's-nak nevezzék őket" - mondta Gerben.

A szellemi tulajdon védelmének Oroszország általi megszüntetése háborús időkben nem példa nélküli. A Smithsonian Magazine leírja, hogy a német Bayer cég hogyan veszítette el az aszpirinre vonatkozó amerikai szabadalmát, amikor az amerikai kormány lefoglalta az ellenséggel kapcsolatban álló cégek tulajdonát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.