Hirdetés
. Hirdetés

Privát felhő és nyilvános szolgáltatások: felügyeljük egységesen!

|

Mérhető előnyhöz juttatják az üzletet a hibrid és többfelhős környezetek összetettségét csökkentő egységes felhőmenedzsment-megoldások az Enterprise Strategy Group friss elemzése szerint. A Dell Technologies, a VMware és a Google közös infrastruktúra-megoldásaival már a középvállalatok is könnyebben építhetnek és kapcsolhatnak össze magánfelhőt nyilvános szolgáltatásokkal.

Hirdetés

Bőven megháromszorozódott, 17-ről 58 százalékra emelkedett a nyilvános - például AWS vagy Microsoft Azure - felhőben elérhető infrastruktúra-szolgáltatásokat használó vállalatok aránya az előző évtized folyamán az Enterprise Strategy Group (ESG) adatai szerint, és a trend továbbra is kitart. Az elemző felméréseiben a megkérdezett döntéshozók közel kétharmada (64 százaléka) mondta, hogy cégénél a felhőköltés növelését tervezik, és legnagyobb eséllyel a nyilvános felhőszolgáltatásokra jut majd több pénz, amelyek agilitása és rugalmassága egyértelműen érték az üzlet számára, ami a koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzetben ismét igazolást nyert.

Hirdetés

A szervezetek azonban eközben házon belüli informatikai környezetük fejlesztését sem hanyagolják el, olyan megoldásokat vezetnek be, amelyekkel a nyilvános felhőéhez hasonló agilis és gazdaságos működési modellre térhetnek át, mutatott rá az ESG. Kutatásai során a szervezetek több mint fele (55 százalék) jelezte ugyanis, hogy 2019-ben az addiginál többet költene virtualizációs és magánfelhő-projektekre, felhőre optimalizált és hiperkonvergens infrastruktúrára. Lelkesedésüket magyarázza, hogy a HCI-t használó szervezetek a tapasztalatok szerint 40 százalékos időmegtakarítást érnek el a rendszer-felügyeleti feladatok ellátásában, hibrid felhős kezdeményezéseit pedig 67 százalékuk tartja értékteremtés szempontjából nagyon hatékonynak - míg ez utóbbi arány csupán 10 százalék a hiperkonvergens infrastruktúrát nélkülöző vállalatok körében.

Hibrid, nyilvános és magánfelhős szolgáltatásokat egyaránt kínáló környezetben ugyanakkor a választás lehetőségével együtt nő az összetettség is. Az elemző által megkérdezett vezetők 73 százaléka mondta, hogy a nyilvános felhőben elérhető infrastruktúra-szolgáltatások hozzáadásával bonyolultabbá vált a vállalati informatikai környezet működtetése.

Komplexitást csökkentő következetes felügyelet

A vállalatoknak ezért jobb, átfogó és hatékony felügyeletet kell kialakítaniuk teljes infrastruktúrájuk felett, függetlenül attól, hogy munkaterheléseiket nyilvános vagy magánfelhőben, a peremhálózaton vagy házon belül, illetve e környezetek mindegyikében futtatják. A felvetés alátámasztására az ESG a Dell Technologies, a VMware és az Intel megbízásából felmérést készített (The Cloud Complexity Imperative, 2020), amelyben világszerte 1257 nagy- és középvállalati döntéshozót kérdezett a vállalati informatikai környezet menedzseléséről. A begyűjtött válaszokból egyértelműen kiderült, hogy a hibrid felhőkörnyezetben egységes, következetes felügyeletet megvalósító vállalatok mérhető üzleti előnyöket érnek el.

Következetesnek minősül a felügyelet az ESG meghatározásában, ha a szervezet legfeljebb három vagy annál kevesebb különálló eszközzel menedzseli infrastruktúráját, függetlenül attól, hogy az házon belül vagy azon kívül működik. Kiderült azonban, hogy a konszolidációnak ezt a szintjét csupán a szervezetek 5 százaléka érte el mostanáig.

Minthogy a megkérdezettek zöme (95 százaléka) felaprózott felhőfelügyeleti környezettel jellemezhető vállalatnál dolgozik, válaszaik inkább azt tükrözik, milyen előnyöket várnának a felhőmenedzsment konszolidálásától. Megítélésük szerint a magán- és a nyilvános felhők egységes felügyelete átlagosan 19 százalékkal csökkentené az informatikai költségeket, míg a biztonsági incidensek, az alkalmazásleállások és a nyilvános felhőben tárolt adatokra kiható egyéb események száma átlagosan 30 százalékkal is visszaeshetne. Harmadával (35 százalékkal) rövidebb időbe telne a munkaterhelések mozgatása a felhők és a házon belüli környezet között, hetente átlagosan 70,5 emberórát lehetne megtakarítani az infrastruktúra-felügyeleti feladatokon, és kevesebb felhőprojekt siklana félre, 28 és 38 százalékkal csökkenne a költségkeret, illetve a határidők túllépése. A megkérdezett vezetők 96 százaléka értett egyet abban, hogy a konszolidált felhőmenedzsment a fejlesztőknek is megkönnyítené az alkalmazásszállítást, az új kód élesítését. A válaszadók 74 százaléka szerint mindennek hatására az üzleti innováció is felgyorsulna.

A hibrid felhőkörnyezetüket már ma is egységesen és következetesen felügyelő, kisebbséget alkotó vállalatok ugyanakkor olyan elért eredményekről tudtak beszámolni, amelyek gyakran az előzetes várakozásokat is felülmúlják. Ebben a szűk csoportban a megkérdezettek 90 százaléka mondta például, hogy a konszolidáció hatására egyszerűbbé és hatékonyabbá vált az üzemeltetés, míg a másik csoportban a válaszadók 78 százaléka számított ilyen előnyre. Hasonlóan nagy és kedvező az eltérés a várt előnyök és a valós eredmények között a piacra lépés gyorsaságában és a felhőmigráció terén is, de a mérleg a felmérés további kérdéseinél is következetesen az egységes felügyeletet gyakorló vállalatok felé billent.

Felhőkig érő fájlrendszer

Nyilvános és magánfelhők együttes használatát könnyíti meg a májusban bejelentett Dell Technologies Cloud OneFS for Google Cloud megoldás is, amely a gyártó hálózatra csatlakoztatott, horizontálisan bővíthető tárolórendszereinek méretezhetőségét és teljesítményét az internetóriás analitikai és számítási szolgáltatásaival ötvözi. A OneFS for Google Cloud segítségével a vállalatok nagyon nagy, akár 50 petabájt méretű munkaterheléseket is egyetlen - a házon belül bevezetett Dell EMC Isilon tárolókon és a Google felhőjén átívelő - fájlrendszerben érhetnek el, alkalmazásaik módosítása nélkül.

Bár sok vállalatnál a házon belüli adatmennyiség több mint felét a fájlok teszik ki, tárolás céljából csupán töredékük kerül a nyilvános felhőbe, ami az ESG jelentése (Performance Testing of Dell Technologies Cloud OneFS for Google Cloud) szerint is elsősorban a méretezés és a teljesítmény korlátaival, a velük összefüggő aggodalmakkal magyarázható. A médiavállalatok és a szórakoztatóipar szereplői például olyan nagy felbontású videófájlokkal dolgoznak, amelyek nemcsak terabájtokban mérhető tárhelyet, hanem nagy átviteli sebességet és alacsony késleltetést biztosító tárolást követlenek, ezért kezelésük a nyilvános felhőben nem a legegyszerűbb. A Dell Technologies szerint a OneFS for Google Cloud segítségével mostantól ezek a vállalatok is következetes működés mellett, könnyen mozgathatják munkaterheléseiket a magán- és a nyilvános felhők között, így fájltároló környezetüket igény szerint, rugalmasan méretezhetik.

A gyártó infrastruktúra-megoldásait és -szolgáltatásait szorosan integráló Dell Technologies Cloud egyszerűbbé teszi a hibrid felhőkörnyezetek használatát és menedzselését, függetlenül attól, hogy az adatok és az alkalmazások házon belül vagy a szolgáltató adatközpontjaiban kapnak helyet. A OneFS for Google Cloud mellett a felhőplatform további fejlesztésekkel is gyarapodott. A Dell Technologies Cloud például ugyanazon, a VMware Cloud Foundation 4.0-val integrált Dell EMC VxRail infrastruktúrán, egységes környezetben támogatja a konténerezett munkaterheléseket és a hagyományos virtuális gépeket. A VMware-adminisztrátorok így a már ismert eszközökkel menedzselhetik a konténereket és a virtuális gépeket vegyítő modern alkalmazásokat.

Mostantól a vállalatok még kisebb, mindössze négy node-ból felépülő konfigurációval - a korábbiakhoz képest mintegy feleakkora költséggel és lábnyommal - is megkezdhetik hibrid felhőkörnyezetük kialakítását, amellyel a Dell Technologies szerint akár két héten belül élesben indulhatnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.