Hirdetés
. Hirdetés

Robotika terén erősít a Qualcomm

|

Bár legtöbben a mobiltelefonok rendszerchipjeiről ismerik a vállalatot, az automatizálás piacára is egyre jobban beférkőznek.

Hirdetés

Azt nagyjából mindenki tudja, aki kicsit is belemászott már a mobilos hardverek lelkivilágába, hogy a Qualcomm a piac egyik meghatározó szereplője. Az androidos rendszerchipek (SoC) legerősebbje általában a cég által készített aktuális Snapdragon modell, egyelőre csak az Apple mobilprocesszorai tudják valamelyest meghaladni az erejét. A gyártó azonban más területen is kamatoztatja a mobilos tapasztalatokat.

Hirdetés

A Qualcommnak létezik egy külön robotikai üzletága, amelyben a mobilchipekre épülő speciális platformokat fejlesztenek. Érdekes például, hogy a NASA legújabb marsjáró robotja, amelyet a tervek szerint július 17-én indítanak el az űrbe, egy Snapdragon 801 chipre épül. Dev Singh, az üzletág vezetője szerint a cégen belül fontos prioritás a robotika, amely 2025-re már 170 milliárd dolláros éves biznisz lehet.

Megérkezett a legújabb robot-agy

A Qualcomm legújabb platformja RB5 névre hallgat, és 7 nanométeres technológiára épül, Kryo 585 processzormagokkal, Adreno 650 grafikus chippel és 5G kompatibilitással (ez egyébként megfelel a mobilos Snapdragon 865 SoC paramétereinek, tehát valószínűleg ennek egy átalakított változatáról van szó).

A teljes platform két fő rétegből áll. A felső az úgynevezett SOM (System-on-Module), ezen találjuk a CPU-t és GPU-t tartalmazó rendszerchip, a NAND tárhely, a RAM, valamint a kommunikációs modulok (WiFi, Bluetooth és 5G). Az alsó egység a különféle csatlakozókat tartalmazza, összesen 3 USB 3.1, egy USB-C, 4 HDMI és gigabit Ethernet is található rajta, valamint DSI és CSI aljzatok speciális eszközök csatolására. Az extrák között szerepel a Qualcomm 5. generációs mesterségesintelligencia-motorja is, amely gépi tanulással "okosítható", valamint a Spectra 480 ISP (fotózást és videózást támogató képfeldolgozó chip).

Az egység akár egyszerre 7 kamerát képes kezelni, és 8K videófelvételt is megold. Mivel alapvetően egy fejlesztői platformról van szó, a Qualcomm akár további modulokkal is felszerelheti partneri igények szerint, működtetni pedig vagy EB5 Ubuntu, vagy Yocto Linux rendszerekkel lehet. Olyan ipari protokollokon is képes kommunikálni, mint az EtherCAT és a TSN, valamint ROS támogatást is kapott (ez utóbbi egy nyílt forráskódú robotikai szoftver-projekt), tehát már meglévő gyártási és egyéb rendszerekbe is beilleszthető.

A Qualcomm az új egységgel sokáig tervez, a támogatást 2029-ig biztosan ígéri. Leginkább ipari felhasználásra ajánlja, de az egészségügyben, vagy egyéb megoldásokra is használható. Tehát simán előfordulhat, hogy a közeljövőben olyan robotok készítik az új autókat, kezelik a termesztőházakban a növények öntözését, vagy épp keverik a különféle gyógyszereket, amelyekben ugyanaz a technológia dolgozik, mint a mobiljainkban.

Azt egyelőre nem tudni, milyen áron lehet hozzájutni az alapkészlethez, bár a szakértők szerint az előző generációs RB3 árszintjén, 450 dollár környékén érkezhet (és igen, tényleg kimaradt a négyes szám).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.