Hirdetés
. Hirdetés

Robotok, drónok, MI és modern hadviselés – út a könnyebben kirobbantható háborúkhoz

|

Az olyan filmek, mint az Én, a Robot, a Terminátor és mások olyan érző, emberhez hasonló robotokat vizionálnak, amelyek veszélyeztetik az emberi lét értelmét. De vajon ez az igazi veszélye a mesterséges intelligenciának, vagy a fenyegetés máshol rejlik?

Hirdetés

Kiderült, hogy a robottechnológia könnyen fegyverré tehető. A katonai drónok akár másik kontinensekről is irányíthatók. Csak be kell ütni néhány számot, meg kell találni a célpontot, és a gyilkos robot máris elszabadul, hogy pusztítson. Lehet, hogy a harci drónokat nem tekintjük robotoknak, de ezek olyan technológiai eszközök, amelyeket emberek programoztak be, hogy távirányítással vagy önállóan cselekedjenek, és így megfelelnek a robot fogalmának - állítja Peter Biles, a Mind Matters News oldalán.

A robottechnológia erejének nagy része az algoritmusokban rejlik, amelyek lehetővé teszik, hogy a drónszerű fegyverek félautonóm módon cselekedjenek. Toby Walsh, a sydney-i UNSW egyetem MI-professzora a The Conversationben megjelent cikkében a következőket írja: "Az esti tévéhíradóban is megnézhetjük, hogy a modern hadviselést hogyan alakítják át az egyre autonómabbá váló drónok, tankok, hajók és tengeralattjárók. Ezek a robotok csak egy kicsit kifinomultabbak, mint azok, amelyeket a helyi hobbiboltban lehet kapni. És egyre inkább algoritmusaikra bízzák a célpontok azonosítására, követésére és megsemmisítésére vonatkozó döntéseket. Ez a világot egy veszélyes hellyé teszi, ahol számos erkölcsi, jogi és technikai probléma merül fel. Az ilyen fegyverek például tovább fogják rontani az így is zűrös geopolitikai helyzetünket."

Hirdetés

Hatalmas mennyiségű pusztító erőt adunk át a mesterséges intelligenciának, és nem számoltuk ki kellőképpen ennek az emberi árát. A háború elég rossz, amikor az emberek lövészárkokban lövöldöznek egymásra, de a halálos áldozatok száma a modern hadviselés minden egyes technológiai fejlesztésével nő. A történészek rámutattak, hogy az első világháborúban azért halt meg annyi ember, mert feltalálták a géppuskát, és a katonai vezetők nem igazították ehhez a stratégiájukat. Továbbra is nyílt terepen rohamozták egymást, a hagyományos harcmodort követve, és közben az élő erő megsemmisült.

A robotizált hadviseléssel egyre könnyebbé válhat, hogy a háborút játéknak tekintsük, amelyet a világ elitjei irányítanak, akik kiválasztják, hogy ki és mit pusztítson el. Minél távolabb kerülünk a lövészárkoktól, annál könnyebb figyelmen kívül hagyni az erőszak katasztrofális következményeit. A távoli, algoritmusok által irányított háborút is könnyebb kirobbantani. A háború humanizálása kevésbé humánus kimenetelt eredményezhet, mert a fegyveres konfliktus kirobbantásának kezdetben úgy tűnik, hogy alacsonyabb a tétje.

Miközben azt gondoljuk, hogy a mesterséges intelligencia a hadviselés természetes jövője, amely azt ígéri, hogy a háború "humánusabb" lesz, azt is látnunk kell, hogy mekkora benne a potenciál az erőszak és a pusztítás terén - figyelmeztet Biles.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.