Hirdetés
. Hirdetés

Satya Nadella: formálódik az MI aranykora, a Microsoft általános célú kvantumszámítógépet épít

|

Most van kialakulóban az MI aranykora, és ez újra fogja definiálni az általunk ismert munkát.

Hirdetés

A ChatGPT csúcs chatbot megragadta a világ fantáziáját. Az új mesterséges intelligenciával működő modell az indulása után mindössze öt nap alatt 1 millió felhasználót gyűjtött össze. Ez csak egy a tucatnyi MI által vezérelt "gyilkos alkalmazás" közül, amely átalakítja az emberi termelékenységet és a munka jövőjét.

A ChatGPT rövid kéréseken keresztül válaszol összetett kérdésekre a témák széles skáláján, sőt, még dalszövegeket és verseket is ír. Az olyan generatív modellekkel, mint a GPT-3 és GPT-3.5, támogatva a generatív MI-nak nevezett technológia legszembetűnőbb példája jelenleg ez, de már nem marad sokáig gyedül.

Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója az idei davosi találkozó egyik ülésén Klaus Schwabnak, a Világgazdasági Fórum alapítójának és ügyvezető elnökének elmondta, hogy most van kialakulóban az MI aranykora, és ez újra fogja definiálni az általunk ismert munkát. Szerinte a munka jövője nemcsak a technológiáról és az eszközökről szól, hanem az új vezetési gyakorlatokról és a munkahelyi érzékenységről is.

Hirdetés

"A technológia egyre több módot fog nyújtani arra, hogy az embereket összehozzuk" - mondta. Maga a köz- és a magánszféra együttműködése is virtuálisvá válik. A Világgazdasági Fórum globális együttműködési faluja például a metaverzum erejét használja ki az együttműködésre épülő, inkluzív és hatékony nemzetközi fellépés platformjaként.

"A Microsoft hozzáférést ad az olyan új mesterséges intelligenciaeszközökhöz, mint a ChatGPT. Úgy látom, hogy ezek a technológiák másodpilótaként működnek, segítve az embereket abban, hogy kevesebbel többet tudjanak elérni" - vélekedett Nadella.

Két anekdotával szolgált a GPT technológia közelmúltbeli felhasználási eseteiről. Az első egy szakértő kódoló a Szilícium-völgyből, aki 80 százalékkal növelte a termelékenységét azzal, hogy a modell segítségével gyorsabban tudott jobb kódot írni. A második egy indiai gazdálkodó, aki egy GPT-interfész segítségével tudott hozzáférni egy átláthatatlan kormányzati programhoz az interneten keresztül, annak ellenére, hogy csak a helyi dialektust beszéli.

"A mesterséges intelligencia még csak az S-görbe elején jár" - mondta Nadella. Hozzátette, hogy a rövid és hosszú távú lehetőségek óriásiak. Előretekintve elmondta, hogy a Microsoft vezető szerepet kíván betölteni a kvantumszámítástechnikában. A cég rendelkezik a következő generációs kvantumszámítógép összes építőelemével. "A Microsoft kvantumfölényt fog elérni, és célja egy általános célú kvantumszámítógép megépítése" - jelentette ki.

A biztonsággal kapcsolatban Nadella elmondta, hogy a kritikus infrastruktúrák védelmének működési elve, hogy a legrosszabbat kell feltételezni, azaz a 'zéró bizalom'. "A biztonságot már a tervezési szakaszban be kell építeni" - mondta.

A fenntarthatóság az üzleti tevékenység középpontjában áll. "A Microsoft célja, hogy 2050-re ne csak szén-dioxid-semleges, hanem szén-dioxid-negatív legyen". Tavaly a technológiai óriás kiadta a Cloud for Sustainability (Felhő a fenntarthatóságért) című kiadványt, amely a Microsoft felhőportfóliójának egyre bővülő környezeti, társadalmi és kormányzási (ESG) képességeit, valamint a cég globális ökoszisztémájának megoldásait foglalja össze - számolt be az EurasiaReview.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.