Hirdetés
. Hirdetés

Szervezzen apokalipszist pár gombnyomással és nézze végig a pusztítást

|

Egy aszteroida becsapódási szimulátor lehetővé teszi, hogy bárki elpusztítsa a világot különösebb következmény nélkül.

Hirdetés

Naprendszerünkben több százezer aszteroida suhan el a közelünkben, és bár az űrügynökségek sokukat nyomon követik, mindig fennáll az esélye annak, hogy hirtelen megjelenik egy, amelyik ütközési pályára kerül a Földdel. A következményeket el sem tudjuk képzelni, ám a Neal.fun weboldal új alkalmazása bemutatja, mi történhet, ha egy aszteroida a bolygó bármelyik részébe becsapódik.

Neal Agarwal fejlesztette ki az Asteroid Simulator-t, hogy bemutassa a különböző aszteroidák potenciálisan szélsőséges helyi hatásait. Első lépésként ki kell választani az aszteroidát, választható vas, kő, szén és arany, vagy akár egy jeges üstökös is. Az aszteroida átmérője 1 mérföldig (1,6 kilométer) adható meg; sebessége 1000 és 250 000 mérföld/óra között lehet; a becsapódási szög pedig 90 fokig állítható. Miután kiválasztotta a becsapódás helyét a globális térképen, készüljön fel a káoszra.

"Olyan katasztrófafilmeken nőttem fel, mint a Deep Impact és az Armageddon, ezért mindig is szerettem volna egy olyan eszközt készíteni, amellyel vizualizálhatom a saját aszteroida-becsapódási forgatókönyveimet" - mondta Agarwal a Gizmodónak küldött e-mailben. "Azt hiszem, ez az eszköz mindenkinek szól, aki szereti fejben eljátszani a "mi van, ha" forgatókönyveket. A szimuláció mögött álló matematika és fizika Dr. Gareth Collins és Dr. Clemens Rumpf kutatási cikkein alapul, akik mindketten aszteroida-becsapódásokat tanulmányoznak."

Miután beprogramoztuk az aszteroidát, és elindítottuk a kívánt célpont felé, az Asteroid Simulator végigkísér a pusztításon. Először is megmutatja a kráter szélességét és mélységét, a becsapódás által megsemmisült emberek számát, és a felszabadult energia mennyiségét. Ezután végigvezet az aszteroida által keltett tűzgolyó, lökéshullám, szélsebesség és földrengés méretén és hatásán.

A NASA több mint 19 000 földközeli aszteroidát tart szemmel. Bár egyetlen ismert űrszikla sem jelent közvetlen veszélyt a Földre, az olyan események, mint a 2013-as cseljabinszki becsapódás Oroszországban, emlékeztetnek bennünket a robusztus bolygóvédelem szükségességére. A NASA éppen ebben az évben tesztelt egy aszteroida-elterelési stratégiát a DART űrszonda segítségével, méghozzá átütő sikerrel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.