Hirdetés
. Hirdetés

Taproot: mit hoz a befektetőknek a Bitcoin legnagyobb frissítése

|

Ezzel a Bitcoin három várva várt technológiai frissítése hivatalosan is bekerült a protokollba.

Hirdetés

A hétvégén a Bitcoin-rajongók a képernyőjükhöz szegezve várták, hogy valaki végre kibányássza a Bitcoin 709 632-es blokkját. November 14-én aztán BTC hálózaton a 709 632 blokkban aktiválódott az utóbbi négy év legszélesebb körű frissítése, a Taproot. Ezzel a Bitcoin három várva várt technológiai frissítése hivatalosan is bekerült a protokollba.

A Taproot célja röviden a Bitcoin biztonságának, adatvédelmének és hatékonyságának javítása.

Hirdetés

A frissítések várható előnyei a Nasdaq szerint következők:

  • A bitcoin tranzakciók összes típusának összevonása egy egységes Taproot kimenetbe, amely a különböző típusú tranzakciók megkülönböztethetetlenné tételével javítja az adatvédelmet.
  • Javított Bitcoin programozhatóság.
  • Fokozott adathatékonyság egy hatékonyabb aláírási algoritmus és tranzakcióstruktúrálási módszer alkalmazásával.
  • Fokozott biztonság annak köszönhetően, hogy egy új aláírási séma hozzáadása a protokollhoz kettős aláírású blokkláncot alakít ki.

A frissítésnek van néhány lehetséges hátránya is, de ezek az előnyökkel szemben minimálisak, és kizárólag akkor mutatkoznak meg, ha a Taprootot csak részben fogadják el a hálózat résztvevői (A Bitcoin-csomópontok nem mindegyike alkalmazza a Taprootot, de az arányuk a Nasdaq szerint fokozatosan emelkedik).

A CoinDesk Research teljes jelentése - A befektető nézőpontja a Bitcoin Taproot frissítéséről - itt olvasható.

Van néhány tévhit is azzal kapcsolatban, hogy mit jelent a Taproot a hálózati résztvevők, az érdekeltek és végső soron a befektetők számára. A legfontosabb, hogy a Taproot olyan rugalmas intelligens szerződéskötési képességeket tesz lehetővé, amelyek a legnépszerűbb intelligens szerződéses blokklánccal, az Ethereummal vetekednek majd.

A Taproot előtt a Bitcoinnak valóban voltak natív okos szerződéses képességei, mivel a Bitcoin-tranzakciókat úgy lehetett programozni, hogy bizonyos korlátok teljesülése vagy elmulasztása esetén a kifizetéseket időzítsék. A Bitcoin-okosszerződések egyik legnépszerűbb implementációja a Lightning Network, amelyet El Salvadorban használnak a bitcoinban denominált kereskedelem lehetővé tételére. Általánosságban azonban a Bitcoin-szerződéseket tartalmazó tranzakciók adatintenzívek és rossz hatással vannak a privát szférára.

A Taproot segítségével az on-chain intelligens szerződések életképesebbek a Bitcoin-szkriptek végrehajtásának felbontásával. Emellett a Taproot javítja az úgynevezett diszkrét naplószerződések (DLC-k) használhatóságát, amelyek segítségével bonyolultabb Bitcoin-okosszerződések hozhatók létra. Az a feltételezés azonban, hogy a Taproot a Bitcoint okosszerződéses blokklánccá teszi, helytelen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.