Hirdetés
. Hirdetés

Telemetry pipeline szolgáltatással lép globális piacra az Axoflow

|

A hazai fejlesztőközponttal és amerikai irodával indult startup eddig két amerikai nagyvállalati ügyféllel dolgozik együtt, 2024 első felében esedékes a nemzetközi termékbejelentés és év végén a következő tőkebevonás.

Hirdetés

Az Axoflow a jövő IT infrastuktúráira tervezett, felhő alapú naplózási megoldás fejlesztésére alakult startup. Alapítói három sikeres exit (Balabit, Ustream, Banzai Cloud) tapasztalatából építkeznek, hazai fejlesztőbázissal, kizárólag az Észak-amerikai piacot célozva. Az Axoflow egy új piaci szegmens, az observability/telemetry pipeline réspiac élére tör, ahol alapjaiban formálja át az IT és informatikai biztonsági naplózás hagyományos megközelítését a felhő alapú naplózás optimalizálásával. Az évente 28%-kal növekvő digitális adatmennyiség éves szinten 25%-kal növeli meg a vállalatok költségeit, ami ebben a formában fenntarthatatlan. A 9 hónapja alapított magyar startup technológiája olyan áttörést hozhat a vállalatoknak, amely akár 90%-kal csökkenti az adatgyűjtés és -tárolás költségeit, és további 50%-kal az adatelemzést. Egy közepes méretű amerikai nagyvállalat esetén ez több 10 millió dollárról 1-2 millió dollárra redukálja a költségeket.

"Az elkövetkező 4 évben mintegy 400%-os növekedés várható a még mindig kialakulóban lévő piacunkon. Az a tapasztalatunk, hogy elértük azt a pontot, ahol káoszba fordult a vállalatok adatgyűjtési, - tárolási és -elemzési rutinja. Azzal szembesülünk, hogy az évekkel ezelőtt még beváltnak számító IT architektúrák ma már pazarló módon megtervezett infrastruktúrák, ahol a rendszer hiányosságai miatt már a hozzáértők sem tudják megmondani, mikor, hol, és miért keletkezik egy adat, mihez kezdhetnek vele. A szigorú iparági és compliance szabályozások miatt azonban a vállalatok rettegnek az adatvesztéstől, ezért bármi áron továbbszállítják és tárolják ezeket az adathalmazokat. Ennek a világméretű problémának a megoldására hoztuk létre az Axoflow-t" - mondta Scheidler Balázs, az Axoflow társalapítója és ügyvezetője.

Hirdetés

Startup élet a startup exit után

Scheidler Balázs (ex-Balabit) ügyvezetővel, Guba Sándor (ex-Ustream, ex-Banzai Cloud) technológiai vezetésével és Hernádi Ferenc (ex-Ustream, ex-Banzai Cloud) szolgáltatásokért felelős vezetővel jól kiegészül a szintén társalapító Neil Boyd (ex-Balabit, ex-One Identity) amerikai sales és marketing tapasztalata. A jelenleg 17 fős cég folyamatosan bővül, a budapesti fejlesztőközponttal az amerikai kollégák, Neil Boyd VP of Sales és Mark Bonsack Sales Engineer napi szinten együtt dolgoznak.

A globális adatkatasztrófa enyhíthető

A digitális armageddon elkerüléséhez elengedhetetlen a digitális adattömeg kezelhetőbbé tétele. Nagyvállalati környezetben naponta 5-50 terabyte adathalmaz keletkezik, amelynek nagy része struktúrálatlan, feldolgozásra és elemzésre alkalmatlan, viszont kritikus fontosságú vagy érzékeny adat. Az Axoflow küldetése, hogy hidat építsen a tradícionális naplózás és a tisztán felhőalapú technológiák között. Ezzel lehetővé teszi, hogy a vállalatok már a naplózási adat keletkezésénél átlássák, értékes-e számukra ez az adatforrás, érdemes-e feldolgozni, továbbítani, tárolni, archiválni. Amennyiben hordoz értékes információt, az adatot elemezésre alkalmassá teszik.

Nyílt lapokkal

Az Axoflow-alapítók több nyílt forráskódú projektet indítottak útjára, amelyeknek máig az egyik legaktívabb közreműködői, és új cégükben a technológia felhasználói is. Ilyen például a syslog-ng, amely a nagyvállalati naplózás de-facto szabványává vált világszerte az elmúlt két évtizedben, és a Logging Operator, amelyet éppen tegnap választottak be a Cloud Native Computing Foundation (CNCF) Sandbox projektjei közé, amely a Linux Foundation támogatását is élvezi. A CNCF projekt inkubációjának lényege, hogy globális vizibilitást és közösségi támogatást nyújt az ígéretes korai vagy kísérleti fázisban lévő projektek számára - pontosan így indult útjára a Kubernetes is. Az idei évben eddig mindössze 13 sandbox projektet fogadott be a CNCF. Az Axoflow CNCF alapítványi tag, és kiállítóként részt vesz a novemberi 6. és 9. között megrendezésre kerülő Észak-amerikai KubeCon konferencián Chicagoban.

Axoflow befektetői kör

Legutóbb 2023. júniusában zárult le egy 2,5 millió dolláros előmagvető kör (Credo Ventures, 500 Emerging Europe, Notion és Jared Schreiber angyalbefektető). A 10 millió forintos alaptőke mellé az alapítóktól és dolgozói részvénycsomagokból 700 000 dollár gyűlt össze, ami rövidesen kiegészült 400 000 dollár angyalbefekektéssel (Györkő Zoltán Balabit társalapító; Wagner Endre Balabit társalapító; Szakál László Balabit, Starschema, Finshape; Travis McPeak Start-up befektető, biztonsági szakértő; Biás Csongor Startup Hungary).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.