Hirdetés
. Hirdetés

Tűz alá kerültek a kriptoauditorok az FTX összeomlása után - változásokra van szükség

|

Az FTX kriptotőzsde összeomlása nem csak a cég könyvvizsgálatát végző két cégre, hanem általában a kripto könyvvizsgáló iparágra is ráterelte a figyelmet.

Hirdetés

Míg mások a kriptoügyfeleik könyvelését igyekeztek átnézni, addig egyesek a kriptovállalati ügyfeleik státuszát magas kockázatúvá emelték. Ennél is fontosabb, hogy a kriptopénzipar egykor legmegbízhatóbb márkáinak látványos összeomlása aláhúzta, hogy a központosított kriptotőzsdéknek alapvetően meg kell változtatniuk az auditáláshoz való hozzáállásukat, különben soha nem nyerik vissza a befektetők bizalmát.

Amikor az FTX csődjje után kinevezték az új vezérigazgatót, az átszervezési szakértő John Ray III-t, sok olyan vörös zászlót fedezett fel az üzletággal kapcsolatban, amelyekre ha korábban figyelnek és nyilvánosságra hoznak, sok befektetőt megkímélhettek volna az összeomlás során elveszenvdett pénzügyi veszteségtől.

Az új vezérigazgatónak az a nyilatkozata, amelyet néhány nappal új pozíciójának átvétele után adott, sokkoló hullámokat keltett az egész kriptoiparban. "Pályafutásom során még soha nem láttam a vállalati ellenőrzések ilyen teljes kudarcát és a megbízható pénzügyi információk ilyen teljes hiányát, mint amilyen itt történt. A veszélyeztetett rendszerintegritástól és a hibás külföldi szabályozási felügyelettől kezdve az irányítás egy nagyon kis csoportnyi tapasztalatlan és potenciálisan kompromittált személy kezében történő összpontosításáig, ez a helyzet példátlan" - jelentette ki Ray.

Hirdetés

Már csak ezek a megállapításai is arra engednek következtetni, hogy ami a bahamai székhelyű társasággal történt, az a könyvek alapján a lehető legrosszabb volt. De hogyan lehetséges ez, amikor két könyvvizsgáló cég, az Armanino és a Prager Metis, elkészítette a vállalat jelentéseit, tekintve, hogy az FTX egy több milliárd dolláros vállalat?

A Prager Metis tanácsadó és könyvelő cégnek rossz volt az előélete a könyvvizsgálatot felügyelő Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) hatóságnál. A könyvvizsgálati szabályozó 2019-ben megosztotta az Armaninóval kapcsolatos magánjellegű észrevételeit, és megemlítette az általános minőség-ellenőrzési folyamatok hiányosságait.

Érdekes módon mindkét könyvvizsgáló cég megjegyezte, hogy szerepük csak arra korlátozódik, hogy "a könyvvizsgálat szempontjából releváns belső kontroll megértését szerezzék meg az adott körülmények között megfelelő könyvvizsgálati eljárások kialakítása érdekében, de nem abból a célból, hogy véleményt nyilvánítsanak (a West Realm Shires lnc. és az FTX Trading Ltd. és leányvállalatai) belső kontrolljának hatékonyságáról".

Ami az FTX-szel történt, függetlenül attól, hogy mit mondtak a könyvvizsgálói, megkérdőjelezte a munkájukat, és dominóhatásként más kriptokönyvvizsgáló cégeket is arra késztetett, hogy átértékeljék a kriptocégek ügyfelei számára végzett munkájukat. A legtöbbjük számára ez azt jelenti, hogy ügyfeleik státuszát magas kockázatúvá emelték, ami alaposabb vizsgálatokat jelent, míg mások ejtették kriptoügyfeleiket.

Miközben sok iparági megfigyelő és befektető a könyvvizsgálókra mutogatott, nem vették észre, hogy elsősorban a cég volt az, amely felbérelte őket. Kriptopénz-üzletágként a könyvelés alapos átvizsgálása és auditálása érdekében kézenfekvő, hogy olyat alkalmazzanak, aki úgy ismeri a kriptoipar működését, mint a tenyerét, és nem olyasvalakit, aki nem ismeri az iparágat - írta az IB Times.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.