Hirdetés
. Hirdetés

Új szoftver a fenntartható városok tervezéséhez

|

A világ népességének több mint 70 százaléka városokban fog élni 2050-re.

Hirdetés

A Stanford Natural Capital Project kutatói olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely megmutatja a várostervezőknek, hol érdemes befektetni a természetbe, hogy javuljon az emberek élete és dollármilliárdokat takarítsanak meg.

Az új technológia segítségével a városok világszerte javíthatják az emberek életét, miközben dollármilliárdokat takaríthatnak meg. A Stanford Natural Capital Project által kifejlesztett ingyenes, nyílt forráskódú szoftver térképeket készít a természet és az emberi jólét közötti kapcsolatok vizualizálására. A várostervezők és -fejlesztők a szoftver segítségével bemutathatják, hogy a természetbe - például parkokba és mocsarakba - történő beruházások hol maximalizálhatják a lakosok számára jelentkező előnyöket, például az árvizektől való védelmet és az egészségi állapot javulását.

"Ez a szoftver segít olyan városok tervezésében, amelyek jobbak az emberek és a természet számára egyaránt. A városi természet többfunkciós jótevő: az utcánkban lévő fák csökkenthetik a hőmérsékletet, így a lakásunk hűvösebb lesz a forró nyári napokon. Ugyanakkor felszívják az éghajlatváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást, ingyenesen hozzáférhető helyet teremtenek az egészség megőrzésében fontos testmozgáshoz, és egyszerűen csak kellemesebbé teszik a várost" -mondta Anne Guerry, a projekt stratégiai igazgatója és vezető kutatója.

Hirdetés

A lakosság 80 százaléka a legfejlettebb országokban már most is városokban él. Ahogy a globális közösség egyre városiasabbá válik, a fejlesztők és várostervezők egyre inkább érdeklődnek a zöld infrastruktúra, például a fákkal szegélyezett utak és a közösségi kertek iránt, amelyek számos előnnyel járnak az emberek számára. De ha a tervezőknek nincs részletes információjuk arról, hogy egy ösvény hol ösztönözheti a legtöbb embert a testmozgásra, vagy hogy egy közösségi kert hogyan pufferelhet egy környéket az árvízveszélytől, miközben segíthet az embereknek a mentális feltöltődésben, akkor nem tudnak stratégiai szempontból befektetni a természetbe - írja a Stanford híroldala.

"Ezzel a szoftverrel három alapvető kérdésre adunk választ: a város mely részén milyen előnyöket nyújt a természet az embereknek, az egyes előnyökből mennyit nyújt, és ki részesül ezekből az előnyökből?" - mondta Perrine Hamel, a szoftverről szóló, a Urban Sustainability and Livable Cities című folyóiratban megjelent új tanulmány vezető szerzője, a projekt vezetője a kutatás idején.

Az Urban InVEST nevű szoftver a maga nemében az első a városok számára, és lehetővé teszi a környezeti adatok - például a hőmérsékleti minták - összekapcsolását a társadalmi demográfiai és gazdasági adatokkal, például a jövedelemszintekkel. A felhasználók a szoftverbe bevihetik saját városuk adatkészleteit, vagy hozzáférhetnek a NASA műholdjaitól a helyi időjárási állomásokig számos nyílt globális adatforráshoz. Az új szoftver a Natural Capital Project meglévő InVEST szoftvercsomagjához csatlakozik, amely a természet által az embereknek nyújtott előnyök feltérképezésére és modellezésére szolgáló, szakértők számára kifejlesztett eszközkészlet.

Az Urban InVEST teszteléséhez a csapat a világ több városában alkalmazta a szoftvert: Párizsban, Lausanne-ban, Sencsenben és Kantonban, valamint több amerikai városban, köztük San Franciscóban és Minneapolisban. Sok esetben helyi partnerekkel dolgoztak együtt a prioritást élvező kérdések megértésén. Párizsban egy önkormányzati választáson a jelöltek a városi zöldfelületek szükségességével kampányoltak, míg Minneapolisban a tervezők arról döntöttek, hogyan lehetne újrahasznosítani az alulhasznosított golfpálya területét.

A kínai Sencsenben a kutatók az Urban InVEST segítségével kiszámították, hogy a természetes infrastruktúra, például a parkok, füves területek és erdők hogyan csökkentenék a károkat egy súlyos, száz évente egyszer bekövetkező vihar esetén. Megállapították, hogy a város természeti adottságai segítenének elkerülni 25 milliárd dollárnyi kárt az eső felszívásával és az árvizek elterelésével. Azt is kimutatták, hogy a természetes infrastruktúra - mint például a fák és parkok - 3 Celsius-fokkal csökkenti a levegő hőmérsékletét Sencsenben a forró nyári napokon, ami napi 71 ezer dollár értékű hasznot jelent a városnak.

A természet gyakran egyenlőtlenül oszlik el a városokban, ami hátrányos helyzetbe hozza az alacsonyabb jövedelműeket. Az adatok azt mutatják, hogy az alacsonyabb jövedelmű és marginalizált közösségek gyakran kevésbé férnek hozzá a természethez a városokban, ami azt jelenti, hogy nem tudják élvezni azokat az előnyöket, például a jobb mentális és fizikai egészség elősegítését, amelyeket a természet a tehetősebb lakosság számára nyújt.

Párizsban a kutatók megnézték a természeti területekhez való hozzáféréssel híján lévő környékeket, és a jövedelmi és gazdasági adatokat egymásra vetítették, hogy megértsék, kik részesülnek a természet előnyeiből. A szoftver segített meghatározni, hogy a több zöldterületbe - például parkokba és kerékpárutakba - történő beruházások hol lennének a leghatékonyabbak az egészség és a jólét méltányos fokozásában.

A Minneapolis-St. Paul régióban a golfbevételek csökkennek. A visszaesés vonzó lehetőséget teremtett a magán golfpályák számára, hogy fejlesztési céllal eladják földjeiket. De vajon a fejlesztőknek új parkot kell-e létrehozniuk, vagy új városrészt kell építeniük? Az Urban InVEST megmutatta, hogy a golfpályákkal szemben az új parkok növelhetik a városi hűtést, tisztán tarthatják a folyóvizeket, támogathatják a méhek beporzó tevékenységét és fenntarthatják a biológiai sokféleség egyre fogyatkozó zugait. Az új lakóparkok viszont növelnék a hőmérsékletet, szennyeznék az édesvizeket, és csökkentenék a biodiverzitást.

Az Urban InVEST már a kutatási környezeten kívül is hasznosítható. Nemrégiben segített egy olyan értékelés elkészítésében, amely azt vizsgálta, hogy a természet hogyan segíthetne a szén-dioxid tárolásában és a hőmérséklet csökkentésében 775 európai városban. "A városokat - minden más ökoszisztémánál jobban - az emberek tervezik. Miért ne lehetnénk átgondoltabbak abban, hogyan tervezzük meg azokat a helyeket, ahol a legtöbb időt töltjük? Az Urban InVEST segítségével a városok önkormányzatai a természet minden előnyét a lakosok és a látogatók rendelkezésére bocsáthatják. Kezelhetik az egyenlőtlenségeket és rugalmasabb városokat építhetnek, ami hosszú távon jobb eredményeket eredményez az emberek és a természet számára" - fejtette ki Guerry, aki a tanulmány egyik szerzője is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.