Hirdetés
. Hirdetés

Újra fel kell tennünk Neumann nagy kérdését: túléljük-e a technikát?

|

Jövőfókuszú konferenciát rendez a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI.

Hirdetés

A Neumann János-emlékév eseményeként, Neumann után, szabadon címmel ünnepi konferenciát rendez a Neumann Társaság és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) november 15-én, Budapesten.

A friss, jövőorientált szemléletű előadásokon szó lesz egyebek mellett a kvantumszámítógép és a kvantuminternet rejtelmeiről, a jövő repülőgépeiről, és az is kiderül majd, hogy hogyan szolgálja a városi fák védelmét az MI - közölték a szervezők.

Mint írják, Neumann János 1955-ös Can We survive technology? (Túléljük-e a technikát?) című cikke soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban, ezért a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI ünnepi konferenciája a megfontolt technooptimizmus jegyében zajlik majd és arra keresi a választ, hogy az IT-tudások miben segíthetnek a jövő problémáinak megoldásában.

Hirdetés

A 14 órakor kezdődő konferencia nyitóelőadásában Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője foglalja össze a #neumann120 emlékév eseményeit, ezt követően Bacsárdi László, a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium projektvezetője avatja be a jelenlévőket nem csupán a kvantumszámítógépek, de az ezek segítségével zajló kvantumkommunikáció, a szuperbiztonságos kommunikációt biztosító kvantuminternetben rejlő lehetőségekbe. Prezentációjában a mérnök-informatikus előadó körbejárja a kapcsolódó technológiák fejlettségi szintjét és bemutatja a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium legfontosabb kutatási irányait is a területen.

A beharangozó szerint Lovas Róbert, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese az egyik legjelentősebb hazai informatikai kutatási infrastruktúra, az HUN-REN Felhő kialakításáról és működtetéséről tart előadást. Prezentációjából az érdeklődők megismerkedhetnek még a Magyar Kutatási Hálózat tudományos felhőjének alkalmazási területeivel, nemzetközi beágyazódásával, valamint néhány kiemelt kapcsolódó kutatási eredménnyel is.

Szűcs Endre, a mikrozöldeket és fűszernövények beltéri termesztésére specializálódott bedrock.farm talapítójának előadásában elmagyarázza annak az okát, hogy miért van szükség egyre több szenzorra és gépre a belső értékében egyre kevesebbet adó ehető növények körül.

A mikrozöldek után a városi fák védelme lesz a téma: Fekete Gyula, a GreeHill társalapítójának előadásából kiderül majd, hogyan lehet 3D adatokat gyűjtő LIDAR-ral szerelt mérőautó és a mesterséges intelligencia célzottan fejlesztett modelljeivel néhány hónap alatt felmérni a nagyvárosok faállományát.

Végül Vanek Bálint, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettesének előadásából a jelenlévők megismerhetik a modern repülőipari trendeket és a repülőgépek matematikai modellezésének, a modell alapú szabályozás tervezésnek, valamint az ehhez kapcsolódó multidiszciplináris tervezés optimalizáció (MDO) jelenlegi kutatási irányait. Mindezek mellett előadásában ismerteti az általa koordinált, a jövő repülőgépeiben alkalmazható technológiák kifejlesztését célzó FLEXOP és FliPASED H2020-as projektek, valamint a szintén SZTAKI-ból irányított Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium érdekes eredményeit.

A tájékoztatás szerint az ünnepi rendezvényen adják át a Neumann Társaság, az IVSZ (Digitális Vállalkozások Szövetsége) és az Infotér közös Kovács Attila-díját, amellyel az év informatikai újságírójának munkáját ismerik el, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjait is az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amit a https://njszt.hu/hu/event/2023-11-15/neumann-utan-szabadon-neumann-tarsasag-es-sztaki-unnepi-konferenciaja-neumann120 oldalon tehetnek meg az érdeklődők.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.