Hirdetés
. Hirdetés

Újrahasznosított abroncsgumi a beton új alapanyaga

|

A melbourne-i RMIT Egyetem mérnökei felfedezték, hogyan lehet a hagyományos betont kidobott gumiabroncsokból származó gumidarabokkal feljavítani, ami megfelel az építési előírásoknak, és csökkenti a gyártási és szállítási költségeket.

Hirdetés

A gumiabroncsokból származó gumirészecskéket kis mennyiségben már használják a beton adalékanyagainak helyettesítésére, de az összes adalékanyag gumival való helyettesítésére tett erőfeszítések gyenge betont eredményeztek, amely nem felelt meg az előírt szabványoknak.

A Resources, Conservation & Recycling című folyóiratban megjelent tanulmány olyan szerkezeti könnyűbeton gyártási eljárást ír le, amelyben a keverékben lévő hagyományos durva adalékanyagokat teljes egészében használt autógumikból származó gumival helyettesítették. A tanulmány vezető szerzője, az RMIT University School of Engineering kutatója, Mohammad Momeen Ul Islam szerint az eredmények megcáfoltak egy népszerű elméletet arról, hogy mit lehet elérni az újrahasznosított gumirészecskékkel a betonban.

"Precíz öntési módszerünkkel bebizonyítottuk, hogy ez a több évtizedes korlátozás a nagy mennyiségű durva gumirészecskék betonban való felhasználásával kapcsolatban most már leküzdhető. A technika alkalmazása során újonnan tervezett öntőformákat használunk a durva gumiszemcsék friss betonba való tömörítésére, ami növeli az építőanyag teljesítményét" - jelentette ki a kutató.

Hirdetés

"Mivel a tipikus beton jelentős részét a durva adalékanyag teszi ki, az egésznek a használt gumiabroncsok gumijával való helyettesítése jelentősen csökkentheti a természeti erőforrások felhasználását, és egyben megoldja azt a nagy környezetvédelmi kihívást is, hogy mit kezdjünk a használt gumiabroncsokkal" - tette hozzá a tanulmány társszerzője és a kutatócsoport vezetője, Jie Li professzor.

A használt gumiabroncsokat Ausztráliában nem lehet exportálni, így egyre fontosabbá válnak az újrafeldolgozás és a helyi újrahasznosítás új módszerei. Világszerte évente mintegy 1,2 milliárd hulladék gumiabroncsot fognak ártalmatlanítani2030-ig. A zöldebb és könnyebb beton jelentősen csökkentheti a gyártási és szállítási költségeket is, mondta Li. "Ez számos fejlesztésnek kedvezne, beleértve az alacsony költségű lakásépítési projekteket Ausztrália vidéki és távoli részein és a világ más országaiban" - állítja a professzor.

A csapat gyártási eljárása költséghatékonyan méretezhető lenne előregyártott betonipari környezetben Ausztráliában és a tengerentúlon is - állította Islam. A műhelyben végzett tesztelést követően a csapat most a beton megerősítését vizsgálja, hogy kiderüljön, hogyan működhet a beton szerkezeti elemekben - számolt be a The Engineer.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.