Hirdetés
. Hirdetés

Vannak bajok: a bitcoin energiafelhasználása 12 hónap alatt 41 százalékkal megugrott

|

Annak ellenére, hogy az Európai Unió az év elején elutasította a kriptobányászat betiltására vonatkozó javaslatot, hamarosan további szabályozások léphetnek életbe környezeti hatásainak enyhítésére.

Hirdetés

A Bitcoin energiafogyasztása 41 százalékkal nőtt éves szinten annak ellenére, hogy az energiahatékonyság és a változatosabb és fenntarthatóbb energiamix terén drámai előrelépések történtek. Mindenesetre megjelentek az aggályok, hogy az emelkedés miatt a szabályozók megszorongathatják a bányászatot.

Az adatok a Bitcoin Mining Council (BMC) 2022. harmadik negyedévi jelentéséből származnak, amely a világ 51 legnagyobb Bitcoin-bányászati vállalatát képviseli. A jelentés szerint a Bitcoin-bányászat a globális energiatermelés 0,16 százalékát fogyasztja, ami a BMC szerint valamivel kevesebb, mint a számítógépes játékok által elfogyasztott energia, és egy olyan mennyiség, amelyet "a globális energiafelhasználás nem jelentős részének" tart. A Bitcoin-bányászat emellett a világ szén-dioxid-kibocsátásának 0,10 százalékáért felel, amit a BMC "elhanyagolhatónak" ítélt.

A Bitcoin energiafogyasztásának növekedése akkor következett be, amikor a hálózat hashrátája 8,34 százalékkal nőtt 2022 harmadik negyedévében és 73 százalékkal éves szinten, annak ellenére, hogy kevesebb blokkot gyártottak és az árnyomás csökken. Az idei harmadik negyedévében a bitcoin bányászat hatékonysága 23 százalékkal nőtt év/év alapon, a fenntartható energiamix pedig 59,4 százalékvolt, ami már a hatodik egymást követő negyedévben 50 százalék felett van.

Hirdetés

A Glassnode blokklánc adatelemző cég úgy véli, hogy a "hashráta emelkedése annak köszönhető, hogy hatékonyabb bányászhardverek kapcsolódtak be a munkába és/vagy a jobb mérlegű bányászoknak nagyobb a részesedésük a hash power hálózatban".

Bár a jelentés azt is állította, hogy a Bitcoin-bányászat hatékonysága 23 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest és 5814 százalékkal az elmúlt nyolc év során, a teljes energiafogyasztás további növekedése magára vonhatja a kérdést vizsgáló szabályozók haragját.

A Bitcoin-bányászokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a környezetvédők részéről, akik szerint az energiafogyasztás káros a környezetre. A Greenpeace jelenleg a "Change the code not the climate" kampányt indítja, hogy a Bitcoin-hálózatot a tétbizonylatra való áttérésre ösztönözze, azonban a hivatalos fiók eddig mindössze 1100 követőt gyűjtött össze.

Október 18-án az Európai Unió (EU) közzétette az Európai Zöld Megállapodás és a REPowerEU terv végrehajtására vonatkozó cselekvési tervet felvázoló dokumentációt. Mindkettő azt tervezi, hogy szoros figyelemmel kíséri a kriptobányászati tevékenységeket és azok környezeti hatásait. Az Európai Blokklánc Megfigyelőközpont és Fórum (EUBOG) azt is javasolta, hogy az EU fogadjon el enyhítő intézkedéseket a digitális eszközágazat által az éghajlatra gyakorolt káros hatások mérséklésére.

Ezt a javaslatot már bizonyos mértékig meg is valósították: az EU arra kérte tagállamait, hogy "célzott és arányos intézkedéseket hajtsanak végre a kriptoeszköz-bányászok áramfogyasztásának csökkentése érdekében" az Oroszországból szállított energia jelentős csökkenése ellen. A szigorúbb szabályozásra való törekvés annak ellenére érezhető, hogy az EU márciusban elutasított egy olyan javaslatot, amely a kriptobányászat teljes betiltását vezette volna be - írja a Cointelegraph.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.