Hirdetés
. Hirdetés

Zselatint és cukrot használnak tintaként puha robotok 3D-s nyomtatásához

|

Minden nagy fejlesztés az első lépéssel kezdődik.

Hirdetés

A linzi Johannes Kepler Egyetem kutatócsoportja biológiailag lebomló anyagokat használt tintaként 3D-s puha robotok nyomtatásához. A Science Robotics című folyóiratban megjelent tanulmányukban a csoport leírja, hogyan fejlesztették ki a tintát, és milyen mértékig teljesített jól. Yu Jun Tan, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa ugyanebben a folyóiratszámban egy Focus című írást tett közzé, amelyben felvázolja, hogy a kutatóknak milyen problémákkal kellett szembenézniük a biológiailag lebomló anyagokból készült robotok létrehozásakor, valamint ismertette az osztrák csapat által végzett munkát is.

Az elmúlt néhány évben a kutatók komolyan előreléptek a puha robotok kifejlesztésében. Ezeket a szerkezeteket a létrehozásukhoz használt lágy anyagok miatt neveztek el így. E robotokat jellemzően a vízben élő élőlények utánzására alkották meg. A kutatók úgy vélik, hogy ez a technológia egy napon olyan apró, puha robotok kifejlesztéséhez vezethet, amelyek képesek a test belsejében úszni, hogy gyógyszereket juttassanak el a megcélzott helyre, vagy a sérült szöveteket helyreállítsák.

Hirdetés

A legtöbb esetben a lágy robotokat eddig nem biológiailag lebomló anyagból készítették, mivel ezeknek különféle nehezen áthágható korlátai vannak. Többek között oldódnak a vízben, a formázásuk nehéz és korlátozott az élettartamuk. Az új kísérletben a kutatók cukrot és zselatint használtak, hogy kocsonyaszerű tárgyakat hozzanak létre. Más anyagok (például citromsav) hozzáadásával kreálmányaik kevésbé voltak penészedésre hajlamosak és vízbe mártva ellenállóbbak lettek (glicerin). Most a receptjük variációival kísérleteztek, hogy olyan tintát hozzanak létre, amellyel 3D-s tárgyakat lehet előállítani.

Az általuk összeállított anyagot a felhasználásához addig melegítették, hogy a nyomtató fúvókáján keresztül spriccelhetővé váljon, majd a nyomtatót egy hűvös helyiségben futtatták, ami lehetővé tette a tinta gyors megszilárdulását. A megközelítése teszteléséhez a csapat először egy puha, pneumatikusan üzemeltetett eszközt készített, amely a tervek szerint működött. Megjegyezték, hogy a működtetőszerkezetet vissza lehetett helyezni a nyomtatóba, ami lehetővé tette a tinta újrafelhasználását.

A csapat ezután nyúlékony hullámvezető érzékelőket nyomtatott, amelyek LED-fényekkel összekapcsolva működtek. Ezután kombinálták a hullámvezetőt a működtető eszközzel, hogy egy akcióra kész puha robotot hozzanak létre. Ezután három hullámvezetőt összekapcsoltak, és egy gombvezérlőhöz csatlakoztatták őket, amellyel a hullámvezetők deformációjának mértékét lehetett változtatni.

Az így létrejött robot még messze van attól, hogy egy polip ügyességével és intelligenciájával oldjon meg feladatokat, de minden nagy fejlesztés az első lépéssel kezdődik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.