Hirdetés
. Hirdetés

Zseniális, mi mindenre használja a Nokia a metaverzumot

|

Az egykor strapabíró mobiltelefonok gyártójaként ismert Nokia a metaverzum ipari felhasználási lehetőségeinek kidolgozásán dolgozik.

Hirdetés

A világ ellentétes pontjain található sörfőzdéktől kezdve az elszigetelt repülőtereken dolgozó repülőgép-technikusokig a Nokia keresi a metaverzum felhasználásának lehetőségeit a távolról dolgozó munkavállalók segítésére. A Nokia, amelyre sokan fogyasztói mobilkészülékek gyártójaként emlékeznek, azóta olyan technológiák és berendezések kifejlesztésére váltott, amelyek "internetet szállítanak".

Robert Joyce, a Nokia Oceania technológiai igazgatója a Cointelegraphnak elmondta, hogy e tervek között szerepel a metaverzum szállítása is. "A Nokia tavaly két laboratóriumot hozott létre, hogy valóban megvizsgálja a metaverzumot és azt megalapozó technológiákat."

Tavaly a Nokia elkezdett együttműködni egy ausztrál egyetemmel egy 5G-vel összekapcsolt mikro sörfőzdék megvalósítása érdekében, a metaverzum technológiát használatával - mondta Joyce. A kiterjesztett valóságot (AR) használva a Sydneyi Műszaki Egyetem sörfőzde-technológiai laboratóriumának kutatói a németországi Dortmundi Egyetem ikerintézményének kutatóival dolgoztak együtt.

Hirdetés

"Valójában közös kísérleteket végeznek, ahol sört főznek, megváltoztatják a folyamatot, a hőmérsékletet, az időzítést, a mennyiségeket, a recepteket [...], és az egész sörfőzési folyamatot visszatáplálják a digitális ikerbe. Ezután ténylegesen szimulálni tudják a sörfőzést a digitális ikerben, így a sört a digitális térben tökéletesíthetik" - magyarázta.

Eközben Dél-Ausztráliában a Nokia a metaverzumot használja arra, hogy potenciálisan segítse a Cessna repülőgép-technikusokat a távoli repülőtereken. "Egy olyan céggel dolgoztunk együtt, amelynek volt egy virtuális Cessna repülőgépe [...] Ott van előtted egy Cessna, és a füledben szól egy hangutasítás, amely elmondja, hogyan kell kicserélni a kormányt, vagy kicserélni egy alkatrészt a motoron. Volt egy 5G-vel összekapcsolt Microsoft HoloLensünk, és ebben az esetben a kiterjesztett valóság segítségével tudtuk oktatni az embereket, hogyan kell egy Cessnát szervizelni" - mondta Joyce.

A hónap elején Nishant Batra, a Nokia globális stratégiai és technológiai vezetője a Világgazdasági Fórumon (WEF) azt mondta, hogy a metaverzumnak a legnagyobb közvetlen hatása az iparágakra lesz, nem pedig a fogyasztói piacra. "A kikötők elkezdték használni a digitális ikreket, hogy nyomon kövessenek minden konténert a dokkjaikon, függetlenül attól, hogy milyen mélyen vannak eltemetve a rakatok között. A repülőgépgyártó cégek a digitális világban építik a motorokat és a törzseket, hogy pontosan szimulálják, hogyan fog repülni egy repülőgép, jóval azelőtt, hogy az első mechanikus alkatrészt szerszámba fognák" - írta Batra a WEF január 13-i véleménycikkében.

Joyce egyetértett ezzel a kijelentéssel, hozzátéve, hogy nem számít arra, hogy a "fogyasztói metaverzum" 2030-ig beindul. Szerinte jövőre már ötször annyi bevétel lesz az "ipari metaverzumon", mint a fogyasztói vagy vállalati metaverzumon. "A technológia még nincs ott a szeren, nehézkes" - mondta a szakember, utalva a jelenleg elérhető fogyasztói eszközökre.

"Nem a legjobb tapasztalat egy Quest 2-t a fejünkön tartani néhány órán keresztül. Idő kell, amíg az emberek eljutnak a kiterjesztett valóságot hordozó, kényelmes tömeggyártású eszközökhöz. Úgy látjuk, hogy három vagy öt év késés van, mielőtt valóban tömeges elterjedést látunk a fogyasztói virtuális valóság vagy a kiterjesztett valóság szolgáltatások terén" - állapította meg.

Arra a kérdésre, hogy a blokklánc milyen szerepet fog játszani a metaverzum jövőjében, Joyce optimistán válaszolt. Szerinte ez a technológia kulcsfontosságú lesz, ha kifizetésekről vagy vagyontárgyak átadásáról van szó. "Nyilvánvaló, hogy ha integritást akarunk egy metaverzumon belül, akkor a blokklánc szerepet fog kapni. Ha Snoop Dogg háza mellett vennék egy házat, és biztosítani akarnám, hogy azt ne lehessen felemelni, eltolni és lemásolni, akkor a blokklánc itt nagyon hasznos lehet az egyediség fenntartása szempontjából egy digitális térben" - vélekedett.

Joyce azonban elmondta, hogy nem hiszi, hogy a blokkláncra minden alkalmazásban szükség van. "Ez nem egy lényeges alaptechnológia a metaverzum számára, de örülök, hogy van [...] és használni fogjuk a metaverzumban" - zárta mondandóját a Cointelegpraph szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.