Hirdetés
. Hirdetés

100 milliárd dollárt ér a Facebook?

|

Vége lehet a "mennyibe kerül" csiki-csukijának - tőzsdére kényszerülhet a közösségi hálózat.

Hirdetés

A CNBC beszámolója szerint a Facebook 2012 első negyedévében jelenik meg hivatalosan a részvénypiacon. Az első nyilvános részvénykibocsátásra (IPO) mindazonáltal nem (csak) önszántából szánja rá magát a vállalat. Az 1934-es, úgynevezett Securities and Exchange Act nevű amerikai törvény kényszerítheti erre a közösségi hálózat üzemeltetőjét, ez ugyanis kimondja, hogy minden, 500 vagy annál több tulajdonossal bíró magánvállalat köteles negyedévente nyilvánosan közzétenni pénzügyi adatait. Ezt a határt valamikor ebben az évben várhatóan el is éri a Facebook, állítják a CNBC forrásai, ami kikényszerítheti a tőzsdére menetelt is.

Amennyiben ez megtörténik, véget ér a „Mennyibe kerül a Facebook" csiki-csukija. A vállalat széles nyilvánosság számára el nem érhető papírjainak árfolyama szinte folyamatosan emelkedett az elmúlt években, ám annak pontos állására az átlagos érdeklődőnek csak néha, egy-egy nagybefektető megjelenésével lehetett pillanatnyi rálátása. Ilyen eset volt az a momentum, amikor a Microsoft bevásárolta magát a közösségi hálózat mögött álló cégbe 2007-ben: akkor Redmond a Facebook 1,6 százalékáért 240 millió dollárt fizetett ki, ezzel 15 milliárd dollárra becsülve a közösségi hálózat értékét. Ezt aztán idén januárban az orosz Digital Sky Technologies 500 millió dolláros befektetésével már 50 milliárd dollárra tornászta fel.

 

facebook mark zuckerberg microsoft steve ballmer
facebook mark zuckerberg microsoft steve ballmer

 

Mark Zuckerberg (Facebook) és Steve Ballmer (Microsoft) - egy hajóban eveznek

Ugyanakkor a várhatóan egy éven belül bekövetkező IPO 100 milliárd dollár fölé taksálja a Facebookot, állítja a CNBC, „jól értesült forrásokra" hivatkozva. Amennyiben valóban ilyen magas áron kerülnek forgalomba a papírok, Mark Zuckerberg cége lesz az egyik legnagyobb IT vállalat. De nem a legnagyobb - olyanok még előtte állnak, mint például a fent említett Microsoft (203 milliárd dolláros), a Google (162 milliárd dolláros) illetve az Apple több mint 300 milliárd dolláros piaci kapitalizációval. Ugyanakkor a 100 milliárdos érték többre becsüli a céget a Cisco-nál, a Hewlett-Packardnál és a Canonnál, hogy csak néhány nagy márkanevet említsünk. Kérdés persze, hogy mikor „nyomja le" a nála nagyobbakat is egy olyan cég, amely alig egy év alatt meg tudja duplázni 50 milliárd dolláros értékét.

Amint említettük, hosszú évek óta zajlik a spekuláció, mikor lép tőzsdére a Facebook. Először 2009-re taksálták az IPO-t; ekkor saját részvénystruktúráját úgy módosította, hogy könnyebbé váljon a részvénykibocsátás. Azonban akkor a vezetőség végül úgy döntött, elhalasztja a lépést 2010-ig. Az évtized elején sem következett be az esemény, a Bloomberg elemzői ezt követően állították, hogy a Facebook 2012 előtt nem kezd bele IPO-jába.

Ugyanakkor az online cégek elmúlt időszakban tapasztalható sikerei részvénykibocsátásra sarkallhatják a céget. Például igazi sikertörténet (eddig) a vállalati közösségi hálózat, a LinkedIn papírjainak nyilvánosan vásárolhatóvá válása. A new yorki tőzsdén 45 dolláros áron megjelenő papírok az első napon 122 dollár 70 centig ugrottak fel, hogy aztán 94 dollár 25 centes áron zárjanak, és így 109 százalékos növekedést produkáljanak. Hasonló eredményeket mutathat fel az orosz keresőmotor, a Yandex tőzsdei bevezetése is. Az első napon meghatározott 25 dolláros részvényárak hamar megemelkedtek, hogy végül 37 dollár 75 centen zárjanak a papírok.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.