Hirdetés
. Hirdetés

19 billiós üzlet

|

Minden a hálóra költözik. A Cisco felmérése szerint az Internet of Everything számos új munkahelyet teremt.

Hirdetés

Világviszonylatban, az elkövetkező 10 év során mintegy 19000 milliárd dolláros értéket teremthet az IoE, vagyis az eszközöket, adatokat, folyamatokat és embereket összekapcsoló Internet of Everything – derül ki a Cisco tanulmányából. Ezen hihetetlenül magas összegből az üzleti szektoré a legnagyobb részesedés: 14400 milliárd dollár. A további, 4600 milliárd dolláros potenciális érték a közszféráé. Ez utóbbiból 1900 milliárd dollár esik a városokra. Barcelonában például már ma számos IoE-alapú városüzemeltetési megoldás található, többek között a vízgazdálkodás, az okos parkolás, a tömegközlekedés vagy a hulladékgazdálkodás területén.

A jelenlegi ismeretek és tapasztalatok szerint a városokban kétségtelenül az okos parkolás az egyik „killer application”. Ezen alkalmazások révén az autósok megkapják és online lefoglalhatják a legközelebbi szabad parkolóhelyet, és ezáltal rengeteg időt nyernek. Lényegesen csökken  tehát a parkolóhelyre vadászó autók száma, következésképpen az üzemanyag-fogyasztás és a környezetszennyezés is. Hihetetlennek tűnik, de Párizs lakói életük során átlagosan 3 évet töltenek el parkolóhely-kereséssel.

A Cisco 12 országban 7500 üzleti és informatikai vezetőt kérdezett meg, hogy miként vélekedik az IoE munkahelyteremtésre gyakorolt hatásáról. A válaszadók 33 százaléka vélekedik úgy, hogy az IoE pozitívan befolyásolja a globális munkahelyteremtést, míg 47 százaléka a bérek emelkedését várja. Ez utóbbi az új típusú munkahelyeknek és a nagyobb szakértelmet igénylő pozícióknak köszönhető.

A felmérés azt mutatja, hogy a következő évtizedben a vállalatok versenyképessége attól függ, hogy mennyire tudják magukévá tenni az IoE koncepciót, és hogyan alkalmazzák azt a technológiájukban, a működésük során, továbbá az ügyfelekkel és a partnerekkel való kapcsolatteremtésben. Közép-Európában a technológia első alkalmazói között autógyárak, logisztikai szolgáltatók, stadionok, sőt startupok is találhatók.

Az IoE-ben rejlő vállalkozói, alkotói lehetőségeket felismerve indította útjára a 3TS Capital Partners, Közép-Kelet-Európa egyik kockázati- és magánbefektetője 103 millió eurós alapját. Az alap elsősorban információtechnológiával, internettel, médiával, távközléssel, valamint IT-n alapú szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásoknak nyújt tőkét. A 3TS Capital Partners 1999 óta több mint 40 befektetést és akvizíciót hajtott végre a közép-kelet-európai térségben. Aktív portfóliója jelenleg 11 befektetésből áll. A jövőben évi 3-5 befektetést terveznek a régióban. Az új befektetések várhatóan 2 millió és 10 millió euró között mozognak cégenként. Az alap kezelői szerint a jelenlegi helyzet rendkívül kedvező a közép-kelet-európai régióban a technológiai beállítottságú és vállalkozó szellemű társaságoknak. Ezért azt ajánlják, hogy lépjenek, használják ki a kínálkozó lehetőségeket, és ne kormányzati segítségre várjanak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.