Hirdetés
. Hirdetés

2,5 milliárd dollárból menekül ki a Boeing a 737 Max-ügyből

|

A vállalat elismerte, hogy fontos információkat tartott vissza, amely végül 346 áldozatot követelt.

Hirdetés

Megállapodott a Boeing az amerikai Igazságügyi Minisztériummal, amelynek eredményeként 2,5 milliárd dollárt fizet a két végzetes 737 Max baleset miatt, ezzel elkerüli a vállalat a büntetőügyi felelősségre vonást. A gigantikus összegből 243,6 millió a bírság, és 1,77 milliárd kártérítés jár a Boeing ügyfeleinek, valamint 500 millió dollár kerül abba a baleseti alapba, amely a Lion 610-es és az Ethiopian Airlines 302-es járat áldozatainak hozzátartozói számára hoztak létre.

A Boeing 737 MAX azután kényszerült földre, hogy 2018 októberében az indonéz, majd 2019 márciusában pedig az etióp légitársaság egy-egy Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépe zuhant le röviddel a felszállás után.

Hirdetés

Mindkét esetben a vizsgálatok kiderítették, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere (MCAS) tervezési és műszaki hiba miatt úgy érzékelte, a repülőgép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. A Boeing rosszul mérte fel a pilóták lehetséges reagálását az állásszög-védelmi rendszer beavatkozására, azok nem alkalmazták következetesen a kormányerők kiegyenlítésére szolgáló trimmet, így hamar bekövetkezett mindkét tragédia.

A Boeing elismerte, hogy bár 2016-ban két repüléstechnikai pilótája jelezte a problémákat a MCAS-sal, azokat nem jelentette az amerikai légügyi hatóság (FAA) felé, sőt egyenesen eltitkolta a rendszert. Így az nem került bele sem a repülőgép kézikönyvébe, sem a pilótáknak szánt képzési anyagba.

A megállapodást többen üdvözölték, de számos kritika is érte. Miszerint sértő a 346 áldozatra nézve, akik a vállalat kapzsisága miatt haltak meg, továbbá ez az összeg töredéke a Boeing éves bevételének, ami nevetséges büntetés a valós elszámoltatás helyett.

Persze a Boeing nem menekül ilyen könnyen, a 2,5 milliárd dollár kifizetése után folytatnia kell az együttműködést a hatóságokkal a vizsgálatok során, és minden évben jelentést kell benyújtania a hasonló esetek kiküszöbölése érdekében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.