Hirdetés
. Hirdetés

2600 milliárd forint összértékű fejlesztés az energiaszuverenitás erősítésére

|

Az ország minden részét érintő programelemek elsősorban a hálózatok fejlesztését, az ipar zöldítését, a megújulók fokozott hasznosítását és az energiahatékonyság javítását célozzák.

Hirdetés

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) jelentése szerint Magyarország tizennégy reformintézkedésre és tizennégy beruházás megvalósítására tehet javaslatot a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv újabb, önálló energetikai fejezetében. Kiemelték, a társadalmi egyeztetésre induló REPowerEU fejezet tervezete mintegy 2600 milliárd forint összértékű fejlesztés végrehajtását alapozhatja meg az energiaszuverenitás erősítése és a kiegyenlített energiaátmenet érdekében. Az ország minden részét érintő programelemek elsősorban a hálózatok fejlesztését, az ipar zöldítését, a megújulók fokozott hasznosítását és az energiahatékonyság javítását célozzák.

A tervezett ágazati intézkedéseket, fejlesztési elképzeléseket összegző dokumentum 2023. augusztus 11-ig a www.palyazat.gov.hu honlapon véleményezhető. Az Európai Bizottság és Tanács már korábban elfogadta Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét. Annak közel 2300 milliárd forintos keretösszegéből 460 milliárd forintot meghaladó értékben valósulnak meg egyebek mellett a hálózatfejlesztést, a megújuló energiatermelés és -felhasználás fokozását célzó beruházások.

Kihagyhatatlan a digitalizáció

Mint ismeretes, az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború okozta nemzetközi energiaválságra reagálva terjesztette elő a REPowerEU tervet. A tagállamok Helyreállítási és Ellenállóképességi Terveiket REPowerEU fejezetekkel egészítik ki, amelyek új vagy kibővített intézkedéseket, beruházásokat tartalmaznak főként az energiamegtakarítás elérése, az energiaellátás diverzifikálása, a megújulók térnyerésének felpörgetése érdekében.

A javasolt reformintézkedések többek között az energiaközösségek kibővítését, az okosmérők szabályozásának átalakítását, a megújuló erőművek hálózati csatlakozási engedélyezését mozdíthatják elő. Jogi ösztönzőkkel segíthetik az energiatárolás elterjedését, stratégia kidolgozásával a biogáz, biometán szélesebb körű hasznosítását. A szabályozási eszközök mellett beruházási támogatás is élénkítheti a földhő vagy a hidrogén hazai alkalmazását.

A fejlesztési listában a legnagyobb forrásmennyiség a villamosenergia-hálózat korszerűsítésére és digitalizálására jut. A megújulók biztonságos rendszerbe kapcsolását hagyományos és intelligens hálózatfejlesztések szolgálják kapacitásbővítéssel, a működési megbízhatóság javításával. Ötven új meteorológiai állomás telepítésével készülhetnek pontosabb időjárás előrejelzések a naperőművi termelés eredményesebb becsléséhez.

Hirdetés

A magyar energiapolitika fő célkitűzése az energiafüggetlenség növelése

Az importkitettség mérséklését is szolgálják a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv korábbiaknál ambiciózusabb vállalásai. A tervek szerint 2030-ra hazánk végsőenergia felhasználása a tartós gazdasági bővülés fenntartása mellett 750 petajoule (PJ) alá csökken. A bruttó végső energiafogyasztáson belül legalább 29 százalékra emelkedhet a megújulók aránya. Az üvegházhatású gázok kibocsátása az 1990-es bázishoz képest megfeleződhet.

A hazai és régiós ellátásbiztonságot egyformán fokozhatja a román-magyar határkeresztező pont kapacitásbővítése, amelynek köszönhetően több földgáz érkezhet dél-keleti forrásokból. Magyarország hét szomszédja közül hat felé már kiépítette az összekötő gázvezetékeket, a REPowerEU keret fedezheti az egyedüliként hiányzó szlovéniai vezeték létrehozásának költségeit. A dunai finomító csak korlátozottan alkalmas tengeri eredetű kőolaj feldolgozására, szükséges átalakítása mellett az Adria távvezeték magyarországi szakaszának szállítókapacitását is célzott beavatkozásokkal kell szinten tartani, emelni.

Zöld önellátás

A javaslat a hazai ipari parkok számára lehetőséget teremthet arra, hogy az energiafelhasználásuk zöldítésével nagyobb mértékben legyenek képesek az önellátásra. A betelepült munkahelyteremtő vállalkozások áram- és hőigényét részben megújulók biztosíthatják az energiatárolási megoldások kiépítése mellett. A zöld gazdaság a gyártókapacitások megteremtésével, tiszta technológiák alkalmazásával, a szakemberek átképzésével járulhat hozzá egyszerre az energetikai-klímavédelmi és növekedési-versenyképességi törekvések valóra váltásához.

A vállalkozások, középületek és lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása éves szinten összesen 343 gigawattórával csökkentheti a primerenergia-felhasználást. A környezetkímélő és energiatakarékos vasút üzembiztonságát, szolgáltatási színvonalát a Szeged-Röszke vonal villamosítása, nyolc vidéki vontatási alállomás berendezéseinek cseréje, felújítása emelheti.

A REPowerEU fejezet további több mint 2000 milliárd forint vissza nem térítendő és hiteltámogatással járulhat hozzá az ország energiaszuverenitásának elősegítéséhez, a biztonságos és megfizethető ellátáshoz, az energiarendszer fenntarthatóságához, a célzott iparfejlesztésekhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.