Hirdetés
. Hirdetés

A 4iG vállalatcsoport egy év alatt csaknem megháromszorozta eredményét

|

A 4iG Nyrt. 2023. első félévében jelentősen növelte árbevételét és javította eredményességét, amelyhez nagymértékben hozzájárultak a vállalat akvizíciói, valamint a társaság átalakulása, regionális infokommunikációs cégcsoporttá válása.

Hirdetés

A 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált nettó értékesítésének árbevétele 266,2 milliárd forintot tett ki 2023. I. félévében, ami 118,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - tette közzé a tőkepiaci tásaság 2023. I. féléves jelentésében a Budapesti Értéktőzsde oldalán. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 95,3 milliárd forintra nőtt (190 százalékkal). A kedvező EBITDA számok mellett az adózott eredmény 7,8 milliárd forintra emelkedett a tavalyi módosított 2,75 milliárd forintos veszteséget követően. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) a 2022. I. féléves -10,8 forintról 26 forintra ugrott az idei január-júniusi időszakra. A társaság kiemelkedő mértékű pénzeszközállománnyal (47 milliárd forint) és működési cash-flow-val (74,4 milliárd forint) zárta 2023. I. félévét. A csoport nettó árbevételének 87 százaléka már a telekommunikációs, míg 13 százaléka informatikai szolgáltatásokból származott.

A csoport működésére pozitívan hatottak a tárgyidőszaki kedvező devizaárfolyamok, a Vodafone Magyarország tulajdonosváltást követő javuló öthavi eredménye és jövedelemtermelő képessége, továbbá a csoportosan értékesített tárgyi eszközökön, immateriális javakon, bérleti jogokon és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeken realizált haszon. A tárgyidőszakban a csoport eredményét kedvezőtlen irányba befolyásolták a korábbi felvásárlásokhoz kapcsolódóan elszámolt értékcsökkenési leírási- és kamatráfordítások, továbbá a mintegy 5,1 milliárd forint összegű, telekommunikációs szektort érintő extraprofit adó is.

Hirdetés

A 4iG Nyrt. a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-vel kapcsolatban annak 2023. január 31-i felvásárlását követő Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti öthavi (február-június) eredményét jelenítette meg jelen féléves beszámolóban. A leányvállalat 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a cégcsoport IFRS szerinti konszolidált EBITDA-jához, és az új tulajdonos irányítása alatt - az előző év hasonló öthavi időszakához viszonyítva, szintén IFRS alapon - 17,1 milliárd forinttal növekedett adózás előtti eredménye. Ugyanakkor a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. szintén 2023. augusztus 31-én közzétett, a 2022. április 1. - 2023. március 31. közötti időszakra vonatkozó, magyar számviteli törvény szerinti egyedi beszámolójában 51 milliárd Ft negatív adózott eredményt mutatott ki. A

z 51 milliárd Ft negatív eredményt három nagy egyedi tétel befolyásolta, amelyek a korábbi tulajdonos (brit Vodafone Group) tevékenységéből, illetve a 4iG akvizícióját megelőző külső gazdasági hatásokból származtak:
• A Vodafone Magyarország 38,6 milliárd forintot írt jóvá angol tulajdonosának az anyavállalat által biztosított hitel után kamatként, amelyet az akvizíciót megelőzően a társaság kifizetett a Vodafone Globalnak.
• A telekommunikációs extraprofit-adó további 10,3 milliárd forintos egyszeri negatív hatást gyakorolt a leányvállalat eredményre.
• A tavalyi magas energiaárakból, és egyéb tételekből származó negatív eredmény pedig 3,8 milliárd forint volt.
A Vodafone Magyarország adózás előtti magyar számviteli törvény szerinti eredménye a fenti egyszeri tételek nélkül 1,7 milliárd Ft lett volna a teljes tavalyi pénzügyi évben.

A társaság jelenleg a további növekedést támogató stratégia előkészítésén dolgozik, amely a cégcsoport működésének integrálását, illetve a meglévő távközlési infrastruktúra optimalizálását helyezi a középpontba. A növekedés ösztönzése érdekében a 4iG 2023. I. félévében megkezdte a hazai és nemzetközi működésének, valamint a cégcsoport tulajdonában lévő vezetékes, magyarországi és nyugat-balkáni passzív mobil-infrastruktúra potenciális összevonásának, kiszervezésének felülvizsgálatát is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.