Hirdetés
. Hirdetés

A britek megfúrhatják az NVIDIA-ARM felvásárlást

|

A brit versenyhivatal azt vizsgálja, hogy a lapkatervező cég megszerzésével az NVIDIA nem kerül-e olyan monopolhelyzetbe, ami idővel a fogyasztókat érintő dráguláshoz vezethet.

Hirdetés

Bár az ARM nevét talán még mindig kevesebben ismerik, mint az Intelét vagy az AMD-ét, az egyik legfontosabb chiptervező vállalatról van szó manapság, ezért arra is sokan kíváncsiak voltak, hogy a régóta eladósorban lévő céget végül ki kaparintja meg. Végül az NVIDIA lett a nyerő, de az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hatósága, a CMA vizsgálatot indít a 40 milliárd dolláros ügylet ellen. A hivatal felszólította az érdekelt harmadik feleket, hogy a vizsgálat megindítása előtt alkossanak hivatalos véleményt.

Hirdetés

Az ARM-nek háromezer alkalmazottja vagy Nagy-Britanniában, de a CMA nem miattuk aggódik, hanem azt vizsgálja, hogy a felvásárlás milyen hatással lesz a termékek árára és minőségére, ez ugyanis a végfelhasználókat is érinti. A hatóság alighanem attól tart, hogy a felvásárlás után az ARM esetleg megtagadja IP (intellectual property) licencelési szolgáltatásait a NVIDIA vetélytársaitól, vagy árat emel, netán gyengébb minőséget biztosít a számukra, és ezért kérte fel az "érdekelt harmadik feleket", vagyis a ARM jelenlegi üzletfeleit véleményük kifejtésére. Ha a CMA mindezek alapján úgy találja, hogy sérülnek az Egyesült Királyság trösztellenes törvényei, megtorpedózhatja az ügyletet.

Az 1990-ben alapított brit ARM vállalatot 2016-ban 32 milliárd dollárért vette meg a japán Softbank, de hamarosan hallani lehetett olyan pletykákat, hogy szívesen továbbadnák az egyébként egyre fontosabbá váló céget. Végül az NVIDIA 2020 szeptemberében jelentette be a megvásárlását. Az ARM vezetője akkor azt mondta, hogy az ügylet nemzetközi engedélyeztetési eljárása 18 hónapig is elhúzódhat.

Az ARM mobilokba és tabletekbe szánt lapkákat tervez és licencel, míg a gyártással önmagában nem foglalkozik. A cég eddig leginkább olyan ügyfelekkel dolgozott együtt, mint a Qualcomm és a Samsung, akik főleg mobilokba gyártottak chipeket, viszont az ARM ázsiója nagyot ugrott akkor, amikor megjelentek az Apple M1 processzorok Mac gépekben, és ezután több gyártó, így a Microsoft is követte a példát, bejelentve, hogy PC-s chipeket építene ARM-alapokon.

2020 októberében az ARM egyik alapítója, Hermann Hauser azt mondta, hogy a felvásárlással megszűnhet az ARM semleges helyzete a technológia iparban, és az NVIDIA minden processzor-szegmensben domináns pozícióba kerülhet. A mostani vizsgálódás a fentiek alapján főleg arra irányul, hogy az NVIDIA, amely saját maga is készít chipeket, az ARM technológiájával a zsebében ellehetetleníti a többi gyártót, vagy jóval drágábban adhatja nekik a lapkák licenceit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.