Hirdetés
. Hirdetés

A csalódás is felhasználói élmény?

|

Napokkal azután, hogy egy amerikai bíróságon feljelentették a Microsoftot, a cég finomított a "Vista Capable" definíción.

Hirdetés

A szóban forgó keresetet nemrég Dianne Kelley washingtoni lakos neve alatt nyújtották be a seattle-i szövetségi bíróságra. Ennek lényege az volt, hogy a Microsoft a Vista Capable logóval ellátott számítógépek révén megtéveszti a vásárlókat, mivel azok sokszor csupán a Windows Vista Home Basic, vagyis az operációs rendszer legegyszerűbb változatának futtatására alkalmasak - a Vista agyonreklámozott új szolgáltatásai, például az Aero felület kezelésére már nem képesek. A kereset idézi a Microsoft angol nyelvű oldalain található meghatározást:

  • "A Windows Vista Capable program révén mindazok a Windows XP-alapú PC-k, amelyek elég erősek hozzá, hogy Windows Vistát is futtassanak, már világszerte elérhetők a vezető PC-gyártók kínálatában. A Windows Vista Capable logó arra szolgál, hogy biztosítsa a vásárlókat: a PC-k, melyeket ma megvásárolnak, alkalmasak lesznek a Windows Vistára való továbbfejlesztésre, és képesek lesznek a Windows Vista alapvető élményét nyújtani."

A Vista Capable gépek minimális rendszerkövetelményei között egyébként "egy modern processzor (legalább 800 megahertz)," 512 megabájt memória és olyan grafikus processzor szerepel, amely támogatja DirectX 9-et. Az, hogy a felháborodott felhasználóknak igazuk van-e a "Vista alapvető élményének" meghatározásával kapcsolatban, egyelőre mindenki maga kénytelen eldönteni; mindenesetre a kereset benyújtása után néhány nappal már új meghatározással találkozhattunk a Microsoft honlapján. A cég magyar oldala szerint:

  • "Az új PC, amely Windows Vista Capable PC logóval van ellátva, képes futtatni a Windows Vista rendszert. Minden Windows Vista kiadás alapfelszereltségéhez tartoznak az információkeresés és -tárolás, a biztonság és a megbízhatóság újszerű megoldásai. Minden Windows Vista Capable PC legalább ezeket a funkciókat futtatja. További funkciók a Windows Vista premium kiadásaihoz kötődnek,-például az új Windows Aero felhasználói élmény-, melyhez speciális vagy kiegészítő hardverre van szükség."

A rendszerkövetelmények azonban továbbra sem változtak, ami sokak szerint szintén aggályos dolog. Az amerikai Computerworld ezzel kapcsolatban David Shortot, az IBM tanácsadóját idézi, aki két évig működött a Vista bétatesztelőjeként. Short szerint már a Windows XP esetében is 2 gigabájt RAM-ra van szükség a rendszer optimális működtetéséhez, a Vistához pedig ennek a dupláját ajánlja, de az XP-s 2 gigabájtot tartja a Vista minimumának.

Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza az üggyel kapcsolatban elmondta: teljesen kielégítőnek találja a cég által a felhasználók rendelkezésére bocsátott információkat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.