Hirdetés
. Hirdetés

A felhőalapú adattárolás biztonsági kérdés

|

A felhőalapú számítástechnika jó úton halad afelé, hogy az informatikai környezet szerves részéve váljon.

Hirdetés

Ezt az állítást támasztja alá a Cloud Industry Forum (CIF) nemrég megjelent UK Cloud Adoption Snapshot and Trends for 2015 című kutatása is, melyből kiderül, hogy a felmérésben résztvevő brit szervezetek 78%-a már legalább egy felhőalapú szolgáltatást használ. A tanulmány a webes tárhelykezelést, az e-mailezést, az ügyfélkapcsolat-menedzsmentet, a biztonsági másolatok tárolását és a katasztrófa-helyreállítást azonosította a legelterjedtebb felhőszolgáltatásokként. A CIF 2010-ben készített első kutatása óta a cloud-szolgáltatások használata 61,5%-kal nőtt az Egyesült Királyságban, a szervezet prognózisa szerint pedig 2015 végéig a brit vállalkozások 90%-a legalább egy felhőmegoldást fog használni.

Hirdetés

Azonos eredményeket mutat a Barracuda, a felhőhöz kapcsolódó biztonsági és tárolási megoldások egyik vezető szállítójának megbízásából készített The State of Backup (A biztonsági mentések helyzete) című kutatás is, amely több mint 900 vállalatot vizsgált Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Belgiumban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban. E szerint a vállalatok 83%-a tárolja bizonyos adatainak biztonsági mentéseit a felhőben, továbbá kiderült az is, hogy a cloud-szolgáltatásokat használók 53%-a adatainak több mint felét tárolja a felhőben. Azonban ezektől a meggyőző számoktól függetlenül a vállalatok egy része nem szívesen végezne kizárólag felhőalapú backupot.

Itt az adat, ott az adat
A váltással kapcsolatos bizalomhiány egyik fontos tényezője, hogy a nyilvános felhőket a legtöbben megbízhatatlannak tartják: a felmérésben résztvevő vállalatok 42%-a véli úgy, hogy adatai nincsenek biztonságban. Tízből közel hét (69%) vállalat bizalmas adatokat tart a felhőben, ezért a privát platformok előnyt élveznek a nyilvánosakkal szemben, továbbá harmadik helyet foglalnak el a preferenciarangsorban a külső adathordozók és a telephelyek közötti replikáció után.

A felhőtechnológiák teljes körű alkalmazásához tehát elengedhetetlen az adatbiztonsággal, az adatok elérhetőségével kapcsolatos kérdések tisztázása, hiszen ez kulcskérdés a vállalkozások számára. Ennek ellenére a Barracuda tanulmánya szerint a felhőalapú tárhelyeket használók ötöde tapasztalt már jelentős problémákat a szolgáltatójával kapcsolatban, beleértve az adatvesztést és a biztonsági mulasztásokat is. Ezen felül a válaszadók több mint egyharmada számolt be olyan esetről, amikor a szükséges adatok nem voltak elérhetők.

 

Biztonsági tanúsítványok a döntőben
A vállalatok közel 90%-a fontos vagy kiemelten fontos szempontnak tartja a felhőalapú megoldásokat kínáló szolgáltatók biztonsági tanúsítványát, ami döntő szerepet játszik a kiválasztásukban. A felhőalapú üzleti modellt kiépítő viszonteladóknak érdemes megfontolniuk, hogy partnerséget létesítsenek biztonsági cégekkel, mivel azok a legmegbízhatóbb felhőszolgáltatók, amelyek a legelismertebb biztonsági tanúsítvánnyal rendelkeznek.

A megfelelőség egy másik aggályos terület. A vállalati, alkalmazotti és ügyféladatok biztonságos tárolása a szervezet jogi és morális felelőssége, azonban a Barracuda kutatásában részt vevő vállalatok egyötöde nem volt tisztában azzal, hogy a felhőszolgáltatójuk megfelel-e az üzleti szektor jogilag előírt adatmegfelelőségi szabályozásainak. Ám a tudatlanság nem lehet kifogás, a vállalat felelőssége biztosítani, hogy megfeleljen a kötelező nemzeti és nemzetközi törvényeknek, szabályozásoknak, szabványoknak. Ez a vakfolt egy fontos kockázati területet jelenthet, ezért a felügyelt szolgáltatóknak és a technológiai partnereknek szorosan együtt kell működniük az ügyfelekkel, hogy tájékoztassák őket a kötelező szabályozásokról, megfelelőségi előírásokról, szabványokról.

Az IT-ipar szerepe
Bár a cloud computing még gyerekcipőben jár, a privát felhőinfrastruktúrák népszerűsége azt mutatja, hogy a vállalatok szívesen használják a felhőalapú tárhelyeket, azonban a lehetőségekhez mérten a saját feltételeik mellett kívánják meghatározni koncepciójukat. A CIF szerint a szervezetek 85%-a hibrid helyszíni és felhőalapú stratégiát alkalmaz, és a jövőben is fejleszteni kívánják a helyszíni IT-megoldásokat a felhőtechnológiák mellett (vagy azzal integrálva). Mivel továbbra is a külső adathordozók, a replikáció, valamint a privát és publikus felhőplatformok hibrid megoldása a legnépszerűbb, az alkalmazott módszer megbízhatósága kulcsfontosságú a sikerhez, ennek kialakításához azonban az informatikai piac és a szolgáltatók teljes támogatására szükség van.

A Barracuda Backup integrált mentési és helyreállítási termékpalettája magában foglal minden szükséges elemet az adatok biztonságos tárolásához, beleértve a szoftvert, a tárhelyet és a felhőalapú technológiát. A megoldás akár ötvenszer hatékonyabb tárolást biztosít a deduplikációnak köszönhetően, és a felhőbe vagy a privát helyre történő replikációt is lehetővé teszi. A kínálatban egyaránt megtalálhatók az 500 GB helyi tárterülettel rendelkező, kisvállalkozásoknak szánt eszközök, mint a 100 TB-os készülékek, amelyek az adatközpontokat is képesek kiszolgálni.

A technológiai fejlődés tehát nem lehet a felhőalapú tárhelyek elterjedésének motorja az üzleti világban megfelelő tudás, tanácsadás és háttértámogatás nélkül, hiszen ezek a tényezők garantálják a sikeres üzletmenetet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.