Hirdetés
. Hirdetés

A fenntarthatóság költségtudatossága

|

A kiadások szem előtt tartása mellett az optimalizálásra is nagyon oda illene figyelni.

Hirdetés

Werner Vogels, az AWS technológiai igazgatója igen érdekes előadásokat tartott a tavalyi re:Invent rendezvényen, amelyek nagyon fontos trendet mutatnak 2024-re. Nyitóbeszédének első részét a takarékos architektúrák törvényszerűségeinek megvitatására szentelte. Beszélt olyan felhő-natív architektúrákról, amelyek célja, hogy költségtudatos, fenntartható és karbantartható megoldásokat nyújtsanak. Vogels hét egyszerű törvényt fogalmazott meg, amelyek az ő és az AWS felhőplatform-szolgáltatások kiépítésével és fejlesztésével kapcsolatos tapasztalatain alapulnak és amelyek egyik fő mozgatórugója a költségvonzat. A CTO tartotta a konferencia záró előadását is, amelynek keretében számos új képességet és funkciót jelentett be. Vogels a Mátrix ihlette videoklipek segítségével, humorral vezette be a felhőarchitektúrák költségtudatosságának témáját, mint a fenntarthatóság helyettesítőjét. Konkrétabban hét törvényt ismertetett, amelyeket a dedikált weboldalon részletesebben is kifejtett.

Szerinte a költségeket a nem funkcionális követelmények között kell szerepeltetni, a vállalatok vagy termékek megbukhatnak, ha nem veszik figyelembe a kiadásokat a korai szakaszban. Úgy véli továbbá, hogy ezeket az üzleti modellhez kell igazítani, ami a bevételek és a nyereségtermelés kulcsfontosságú dimenziójának meghatározását igényli. Az AWS technológiai igazgatója arra is rámutatott, hogy az architektúra kompromisszumok sorozata, a cégeknek meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt a technikai és az üzleti igények között és az érték maximalizálására kell törekedniük ahelyett, hogy túlzottan a költségek minimalizálására összpontosítanának.

Hirdetés

A negyedik törvény kimondja, hogy a nem megfigyelt rendszerek ismeretlen költségekhez vezetnek, ezek nyomon követése a kezdetektől fogva kulcsfontosságú, mivel ez költséghatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat ösztönöz. A kiadások kezelésének elősegítése érdekében Vogels azt javasolta, hogy a rendszerelemeket kritikusság szerint osztályozzuk és a rendelkezésre állás valamint a rugalmasság biztosításához szükséges költségeket aszerint hangoljuk, hogy ezek a szintek mennyire kritikusak üzletileg. A 6. számú törvény kimondja, hogy a költségoptimalizálás egy fokozatos folyamat, a cégeknek egyfolytában törekedniük kell a rendszerek üzemeltetési költségeinek csökkentésére, az alkalmazások optimalizálása, profilozása, valamint a rendszerek monitorozása és a pazarlás felkutatása által. Végül a CTO mindenkit arra szólított fel, hogy kérdőjelezze meg a feltételezéseket, hogy elkerülje azt a csapdát, hogy a múltbeli tapasztalatok vagy a status quo miatt ugyanazt a megközelítést vagy technológiai választást alkalmazzák.

Tracy Woo, a Forrester vezető elemzője úgy foglalta össze a témát, mint egy csendes bólintást a FinOps közösség felé tekintve, hogy az AWS csatlakozott a FinOps Foundationhöz és nemrég a FOCUS projektbe is beszállt az irányítóbizottság tagjaként. A projekt célja, hogy megteremtse a költséggel, illetve használati és számlázási adatokkal kapcsolatos szabványosított technikai specifikációt az összes nagy felhőszolgáltató számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.