Hirdetés
. Hirdetés

A G20-ak megállapodtak a Big Tech vállalatok drasztikus megadóztatásában

|

Az Apple, a Google és más nagy technológiai vállalatok nem használhatnák tovább a kiskapukat az egyes adók elkerülésére.

Hirdetés

A nagy technológiai vállalatoknak hamarosan jelentős adókat kell fizetniük, függetlenül attól, hogy korábban milyen adókulcsoknak megfelelően fizettek. A BBC News beszámolója szerint a G20 vezetői olyan megállapodásra jutottak, amely 15 százalékos globális minimum adókulcsot állapítana meg a nagyvállalatok számára. A régóta készülő megállapodásnak a mai naptól (október 31.) kellene hivatalossá válnia, és 2023-tól lépne életbe.

Az Egyesült Államok eredetileg azért vetette fel az elképzelést, hogy megakadályozza, a vállalatok kreatív könyveléssel elkerüljék, hogy adójuk nagy részét az adott országban fizessék meg. Azonban az ötletet más országok is felkarolták, így a G20-as szintű megegyezés végre elrettentheti az olyan technológiai óriásokat, mint az Amazon, az Apple, a Google, a Meta és a Netflix, attól, hogy a kiskapukra támaszkodva maximalizálják profitjukat. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a CBC Newsnak elmondta: a lépés mintegy 150 milliárd dollárt hozhatna a vállalatoktól világszerte. Ebből a hatalmas keretből például az egyes kormányok jobban finanszírozhatnák a közszolgáltatásokat és segíthetnének az olyan problémák kezelésében, mint az éghajlatváltozás.

Hirdetés

A megállapodást azonban számos kritika éri, és nem csak azok részéről, akik általában ellenzik a magasabb adókat. Az Oxfam például kifogásolta a "kivételeket", amelyek egyes jövedelmeket védenek, és amelyek fokozatos megszüntetése 10 évet vesz igénybe. Az egyenlőséget támogató csoport azt is állította, hogy a megállapodás "rendkívül korlátozott", és kevesebb mint 100 vállalatot érint, miközben kevés pénzt hoz a szegényebb országoknak. Úgy vélik, bár a megállapodás felülmúlhatja a G20-országok status quo-ját, de nem feltétlenül oldja meg a fennálló aggályokat.

Joe Biden amerikai elnök, Felix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke és az Afrikai Unió elnöke, Emmanuel Macron francia elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök (balról a sorban) a világ más vezetőivel együtt csoportképen pózolnak a G20-ak csúcstalálkozójának helyszínén, a La Nuvola konferenciaközpontban Rómában, Olaszországban 2021. október 30-án. A G20 (vagy Húszak csoportja) egy kormányközi fórum, amely 19 országot és az Európai Uniót foglalja magában. A csoportot 1999-ben alapították több világgazdasági válságra válaszul. Jelenleg Olaszország tölti be a G20-ak elnökségét, és az idei csúcstalálkozó három átfogó, egymással összefüggő cselekvési pillérre összpontosít: Emberek, bolygó, jólét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.