Hirdetés
. Hirdetés

A Gartner szerint 2022-ben a legnagyobb vásárlók 7,6 százalékkal csökkentették a chipkiadásokat

|

Csak a Samsung Electronics és a Sony növelte a chipekre fordított kiadásait 2022-ben.

Hirdetés

A 10 legnagyobb globális OEM cég, amely a teljes piac 37,2 százalékát tette ki 2022-ben, 7,6 százalékkal csökkentette a chipekre fordított kiadásait - derül ki a Gartner előzetes eredményeiből. A globális inflációs és recessziós nyomás 2022-ben erőteljesen gyengítette a PC-k és okostelefonok iránti keresletet, ami hatással volt a globális OEM-gyártásra.

A 10 legnagyobb félvezető-ügyfél többsége nagy PC- és okostelefon OEM-gyártó. "Ennek eredményeként a PC-k és okostelefonok iránti fogyasztói kereslet erőteljes visszaesése megakadályozta a vezető OEM-gyártókat abban, hogy növeljék a termelési darabszámot és a szállítást" - mondta Masatsune Yamaji, a Gartner vezető elemzője.

Hirdetés

"A kínai nulla-COVID-politika szintén komoly anyaghiányt és rövid távú zavarokat okozott az elektronikai ellátási láncban. A tartós félvezetőhiány az autóipari, hálózati és ipari elektronikai piacokon megemelte a chipek átlagos eladási árait (ASP), és felgyorsította a félvezető bevételek növekedését ezeken a piacokon. Következésképpen ezek a tényezők azt eredményezték, hogy a vezető OEM-gyártók 2022-ben a 2021-es évhez képest csökkentették részesedésüket a teljes félvezető-kiadásokból."

A 2021-es top tíz vállalat mindegyike e szűk elitben maradt 2022-ben is, az Apple és a Samsung Electronics megtartotta az első két helyet. Csak a Samsung Electronics és a Sony növelte a chipekre fordított kiadásait 2022-ben.

Top 10 globális félvezető-vásárló cég (millió dollár)

Forrás: Forrás: Gartner

Az Apple már negyedik éve áll a félvezető-kiadások vásárlói rangsorának élén. A vállalat 11,7 százalékkal csökkentette a számítástechnikai mikroprocesszorokra fordított kiadásait, mivel folyamatosan áttért a saját fejlesztésű alkalmazásprocesszorokra. Az Apple azonban 2,8 százalékkal növelte a nem memóriachipekre fordított kiadásait.

A Samsung Electronics 2,2 százalékkal növelte a chipekre fordított kiadásokat, és megtartotta második helyét. A vállalat nagyobb piaci részesedést szerzett az okostelefonok piacán az összehajtható telefonok terén betöltött vezető szerepe miatt, valamint a versenytársakat érintő kínai zéró-covid-politikából is profitált, ami a félvezetőkre fordított kiadások növekedéséhez vezetett 2022-ben.

A Sony mutatta a chipekre fordított kiadások leggyorsabb növekedését 2022-ben a PlayStation 5 videojáték-konzolok iránti tartós globális fogyasztói érdeklődésnek köszönhetően. A termelési volument azonban nem sikerült a kereslet szintjének megfelelően növelni, mivel az év során továbbra is komoly chiphiány és logisztikai hálózatok zavarok voltak tapasztalhatók.

A 2022-es félvezető-értékesítés mintegy 25 százalékát kitevő memória volt a legrosszabbul teljesítő eszközkategória, amely 10 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el a 2022 második felében a lanyha kereslet közepette zuhanó árak miatt. "A 10 legnagyobb OEM-gyártó a memóriára fordított kiadások 49,2 százalékát fedte le, és ennek következtében a memóriára fordított kiadások jelentős visszaesése következett be" - mondta Yamaji.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.