Hirdetés
. Hirdetés

A gazdasági széttöredezettség árt a globális növekedésnek - IMF

|

Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek rontják a világgazdaság kilátásait egy vezető tisztviselő szerint.

Hirdetés

Az Egyesült Államok vezette nyugati és a Kínával szövetséges gazdasági tömbökre való növekvő széttöredezettség veszélyezteti a kereskedelmi együttműködést és az általános globális növekedést - figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az IMF vezérigazgató-helyettese, Gita Gopinath szerint, aki kedden a Stanford Egyetemen tartott előadást, az olyan események, mint a világjárvány és az ukrajnai konfliktus, a hidegháború vége óta nem látott módon akadályozzák a világkereskedelmet.

"A világ országait egyre inkább a gazdasági biztonság és a nemzetbiztonsági aggályok vezérlik annak meghatározásában, hogy kivel kereskednek és kikkel fektetnek be" - jelentette ki Gopinath, hozzátéve, hogy ez azt eredményezte, hogy az országok egyre inkább Kína és az USA között választanak.

Bár a gazdasági ellenálló képesség erősítése "nem feltétlenül rossz", a széttagoltság tendenciája azzal fenyeget, hogy eltávolodunk a "szabályokon alapuló globális kereskedelmi rendszertől", és "jelentősen visszafordítjuk a gazdasági integrációból származó előnyöket" - figyelmeztetett Gopinath.

Az USA és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok jelentősen megromlottak az elmúlt években, mindkét fél egymást vádolta az eszkalációval. Washington nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva fokozta a Kínával szembeni kereskedelmi korlátozásokat, amit Peking határozottan tagad. A kínai kormány emellett elmarasztalta az Egyesült Államokat a belügyeibe való beavatkozásért, különösen a Tajvanra irányuló fegyvereladásokért.

Hirdetés

Az IMF szerint a világ két legnagyobb gazdasága közötti növekvő feszültség globálisan is tükröződik: 2022-ben és 2023-ban világszerte több mint 3000 kereskedelmi korlátozást vezettek be az országok, ami több mint háromszorosa a 2019-es évhez képest.

Az IMF adatai szerint Kína részesedése az amerikai importból 2017 és 2023 között 8 százalékponttal esett vissza, míg az USA részesedése Kína exportjából ugyanebben az időszakban mintegy 4 százalékponttal csökkent.

A Kínához vagy az USA-hoz igazodó országok blokkjai közötti kereskedelem szintén negatívan érintett - mondta Gopinath. Az amerikai blokkot főként az EU, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland alkotja, míg a Kínához közel álló országok közé tartozik Oroszország, Eritrea, Mali, Nicaragua és Szíria - mutatott rá az IMF tisztviselője.

Gopinath szerint a gazdasági széttagoltság hatása várhatóan sokkal nagyobb lesz, mint a hidegháború idején, mivel a világgazdaság nagyobb mértékben függ a kereskedelemtől.

Az IMF becslése szerint a globális GDP-re gyakorolt gazdasági költség egy szélsőséges széttöredezettségi forgatókönyv esetén elérheti a 7%-ot is. Ha a dolgok enyhébben alakulnak, a veszteség akár 0,2% is lehet.

Az IMF következtetése szerint az alacsony jövedelmű országokat sújtaná a legsúlyosabban, mivel nagyobb mértékben függenek a mezőgazdasági importtól és a fejlettebb gazdaságokból származó külföldi beruházásoktól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.