Hirdetés
. Hirdetés

A globális politikai elit kihagyja Davost

|

Az amerikai, a kínai és az orosz vezetők nem vesznek részt az idei Világgazdasági Fórumon a svájci Alpokban.

Hirdetés

A svájci Davos-ban hétfőn megkezdődött a Világgazdasági Fórum (WEF) éves találkozója, amelyről számos magas rangú vezető távol maradt. Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnök és Rishi Sunak, az új brit miniszterelnök is kihagyja az idei találkozót.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén nem vesz részt az eseményen, a teljes orosz üzleti elittel együtt, akik az Ukrajnával kapcsolatos szankciók miatt kerültek le a vendéglistáról.

Hszi Csin-ping kínai vezető és a kínai üzletemberek szintén kihagyják a fórumot, miután a Covid-19 esetek közelmúltbeli megugrása és a hazai tőzsdei gondok utórezgései miatt tavaly mintegy 224 milliárd dollár tűnt el Kína leggazdagabb embereinek vagyonából. 

Hirdetés

A Hetek csoportjának (G7) vezetői közül idén csak Olaf Scholz német kancellár vesz részt Davosban, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett.

A politikai vezetők csökkenő száma ellenére az idei részvételi lista gazdag a felsővezetőkben. A WEF hivatalos üléseinek 2700 résztvevőjével "valószínűleg túlszárnyaljuk a régi, 2020-as rekordot a 600 globális vezérigazgatóval - köztük összességében 1500 C-szintű vezetővel" - mondta a WEF digitális és marketing vezetője, George Schmitt.

A Bloomberg szerint idén összesen 116 milliárdos vesz részt a WEF-en, ami 40%-kal több, mint tíz évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok képviselői alkotják a legnagyobb csoportot 33 küldöttel. Európából további 18 milliárdos érkezik, Indiából pedig 13, köztük Gautam Adani iparmágnás, aki a Bloomberg Billionaires Index szerint a világ negyedik leggazdagabb embere.

Az 1971-ben alapított Világgazdasági Fórum egy nonprofit alapítvány, és az évente Davosban megrendezett találkozó a világ legnagyobb éves gazdasági eseménye. Az idei fórum január 20-ig tart.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.