Hirdetés
. Hirdetés

A Google elindította ?okos TV? szolgáltatását

|

A Google új megoldása a televíziós és internetes technológiák előnyeit egyesíti. Az elemzők szerint a keresőóriás ?befolyásának további kiterjesztésére? törekszik.

Hirdetés

A Google TV szolgáltatás révén a felhasználók a televíziócsatornák műsorában épp úgy - egyszerű kereséssel - megtalálhatják az őket érdeklő tartalmakat, mint a YouTube-hoz hasonló weboldalakon. A speciális televíziókészülékek - ahogy a Google box-hoz csatlakoztatott hagyományos eszközök is - az interneten való szörfölést és a különféle alkalmazások letöltését is lehetővé teszik. 

Az első, a Sony által gyártott smart TV-kompatibilis készülékek, előreláthatóan ez év őszétől lesznek megvásárolhatók.

?A felhasználók az otthonukban található legnagyobb, legfényesebb, legjobb minőségű képernyőjén szeretnék élvezni a videóanyagokat" - mondta Rishi Chandra, a Google egyik képviselője. - Ez pedig nem a PC monitorja, vagy a mobilkijelző."

A szakember hangsúlyozta: ma nagyjából négymilliárdan néznek TV-t világszerte; a televíziós hirdetésekre csak az Egyesült Államokban évi 70 milliárd dollárt költenek a reklámozók. ?Nincs még egy olyan médium, amelyen keresztül annyi felhasználót érhetnénk el, mint a televízió" - jelentette ki Chandra.

A Google jelenleg webes reklámok értékesítéséből szerzi bevételei oroszlánrészét; az elemzők véleménye a cég a további, nagyarányú terjeszkedés reményében döntött úgy, hogy beszáll a TV-bizniszbe.

Dan Cryan, a Research Firm Screen Digest elemzőjének véleménye szerint ?a televízió természetes módon meghódítandó médium a Google számára". ?Vállalt céljuk, hogy megszervezzék a világ információ-áramlását: miért ne szálltak volna be a televíziós iparba?" - tette fel a kérdést Cryan, a BBC News-nak nyilatkozva.

Az elemző elmondása szerint az elmúlt években számos kísérlet történt a televízió és az internet összekapcsolására, ám ?egyik sem volt különösebben sikeresnek nevezhető". ?Az utóbbi időben nagyot változtaka körülmények: egyre több, jó minőségű web-tv-s szolgáltatás érhető el a készülékeken keresztül" - tette hozzá.

Mobilhatás

A Google egy San Francisco-i rendezvény keretében mutatta be az új eszközt: a prezentációt változatos technikai hibák ?színesítették". A jelenlévők közül annyian használták a konferencia-helyszín hotspotját, hogy folyamatos problémák adódtak a bemutató lebonyolításával. A Google szakemberei végül kénytelenek voltak megkérni a résztvevőket, csatlakozzanak le a wifi-hálózatról, hogy elegendő sávszélesség szabaduljon fel.

A szolgáltatás, a Google főoldalához hasonlóan, egy képernyős keresőmodul köré építkezik: ez biztosítja a televíziós csatornák műsorában és a weboldalak tartalmában való keresést.

?A TV az internet természetes kiterjesztésévé válik" - mondta Rishi Chandra. - Így a felhasználóknak kevesebb időt kell tölteniük a tartalmak keresésével - több idejük jut arra, hogy megnézzék kedvenc műsoraikat

A szolgáltatás a Google Chrome böngészőjén keresztül éri el a weben található streaming tartalmakat. Dan Cryan szerint az új technológia ?érdekes kérdéseket" vet fel az illegális tartalmak letöltésével kapcsolatban. ?A Google-nek a legális és törvénytelen tartalmak rendszerezésében egyaránt nagy gyakorlata van" - húzta alá az elemző.

A Chrome a videók mellett az egyéb tartalmak közti tallózást is nagymértékben megkönnyítheti. ?A technológia révén a felhasználók egy pillanat alatt játékkonzollá, képnézegetővé vagy zenelejátszóvá változtathatják a tévékészüléküket" - ecsetelte Chandra.

 


 


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.