Hirdetés
. Hirdetés

A Hewlett-Packard PC-k jövője

|

Kiderült, megy vagy marad az amerikai vállalat személyi számítógépeket gyártó üzletága - a korábbi CEO, Leo Apotheker bukásához vezető irányváltás sorsa eldőlt.

Hirdetés

Hewlett-Packard személyi számítógép részleg psg
Hewlett-Packard személyi számítógép részleg psg

Többször foglalkoztunk már a Hewlett-Packard sorsával a nyár végén, köszönhetően annak, hogy a vállalat körül igencsak felgyorsultak az események. A tavaly kinevezett CEO, Leo Apotheker szoftveres céggé akarta szervezni a HP-t, aminek végső állomásaként bejelentette, hogy megválnak a személyi számítógépekkel foglalkozó üzletágtól (PSG). A bejelentéshez vezető út utolsó állomását a Touchpad táblagépének kudarca jelentette.

A táblagépeket végül jóval ár alatt adták el (100 dollárért vitték is, mint kisnyugdíjas az akciós tejet), és ezt a fiaskót már nem bocsátották meg az igazgatótanács tagjai Apothekernek. Lemondatták pozíciójáról, utódja pedig az Ebay-nél szép sikereket felmutatni képes Meg Whitman lett. Az azonban az újabb irányváltás (vagy inkább irányvisszaváltás) után sem derült ki azonnal, hogy mi is lesz a PSG sorsa. Magyar szemmel nézve nagyon ismerős helyzet állt elő: kapkodás, gyors személycserék, átgondolatlan döntések sorai követték egymást. Egy hónapja még maga Whitman is úgy nyilatkozott, hogy ha el nem is adják a részleget, azt az év végéig leválasztják az anyavállalatról.

Tegnap azonban végre tiszta víz került a pohárba. A HP döntést hozott az üzletág sorsáról: az amerikai vállalat bejelentette, hogy megtartja a részleget, mely továbbra is PC-kkel, okostelefonokkal és táblagépekkel fog foglalkozni. A döntés „jó a vásárlóknak, jó a partnereknek, jó a részvényeseknek és jó az alkalmazottaknak is" - fogalmazott Whitman. Persze erre csak azután került sor, hogy a vállalat stratégiai átvizsgálást tartott a PSG-nél.

Lehet, hogy a HP tud valamit, amit mi még nem. A PSG ugyanis alig hoz profitot, ha a vállalat javítani szeretne nyereségszintjén, akkor először ezzel a részleggel kellene valamit kezdenie. Egyelőre azonban nem látszik, mi a HP mobil stratégiája (ha van neki egyáltalán olyan), márpedig a 10-es évek egyre egyértelműbben a mobilinternet irányába terelik a technológiai fejlődést. Ennek hiányában inkább a vállalati ügyfeleket kiszolgáló üzletágakra, például a szerverekre kellene nagyobb figyelmet fordítania a Hewlett-Packardnak, hiszen itt nagyobb profitszint realizálható. Nem véletlen, hogy 2005-ben az IBM is eladta a PC-kkel, laptopokkal foglalkozó divízióját a Lenovo-nak...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.